Ország-világ

2009.10.25. 14:25

Újraindul a Lockerbie-vizsgálat

Ismét kinyitották a két évtizeddel ezelőtti lockerbie-i merénylet aktáit a skót hatóságok, amelyek vasárnapi brit sajtóértesülések szerint "több nyomot is vizsgálnak".

MTI

A skót ügyészi hivatal, a Crown Office e-mail-üzenetben tudatta az áldozatok hozzátartozóival a vizsgálat újraindítását.

A ma már nem létező amerikai PanAm légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak. Az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

Az ügyben eddig egyetlen személyt, egy volt líbiai titkos ügynököt vontak felelősségre. Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit 2001-ben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre egy skót bíróság, amely bizonyítottnak találta a líbiai exügynök bűnösségét az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrormerényletben.

A rákbetegségben szenvedő Megrahit azonban, aki mindig is tagadta bűnösségét, a skót kormány - máig el nem ülő komoly belpolitikai vitákat és nemzetközi bírálatokat kiváltó döntéssel - augusztus második felében szabadon engedte, "méltányossági megfontolásokra" hivatkozva.

A vizsgálat újraindulásáról beszámoló The Sunday Telegraph - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap - felidézi, hogy még az áldozatok hozzátartozói közül is sokan bírálták Megrahi elítélését, azzal az érvvel, hogy "amerikai összeesküvés" volt a líbiai szál erőltetése. Többen úgy vélik, hogy a tényleges felelős a Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság (PFLP-GC) nevű, Irán által támogatott radikális palesztin csoport lehetett.

A Telegraph felidézi, hogy a lockerbie-i merénylet előtt öt hónappal egy amerikai hadihajó tévedésből lelőtte az Iran Air légitársaság egyik utasszállító repülőgépét; a gépen utazó 290 személy életét vesztette.

Irán soha nem fogadta el, hogy tévedés történt, és a PanAm-gép felrobbantása iráni bosszú is lehetett - írta a vasárnapi brit lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában