Ország-világ

2015.02.23. 21:37

Ukrajna a gázmegállapodás megsértésével vádolja Oroszországot

Kijev ugyanis hiába rendezte előre egy múlt hétre tervezett gázszállítás számláját, a másik fél a kifizetett energiahordozónak csak egy részét juttatta el.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat hétfőn azt közölte, hogy a Gazprom orosz gázipari cégnek előre kifizette 114 millió köbméter földgáz árát. A gázmennyiséget az orosz vállalatnak a múlt héten csütörtök és vasárnap között kellett volna leszállítania, de csak 47 millió köbméter földgázt juttatott Ukrajnának.

Részben a felhalmozott adósság miatt Oroszország tavaly júniusban leállította a gáz szállítását Ukrajnának. Ősszel az a megállapodás született, hogy Oroszország felújítja a gázexportot, de részben azzal a feltétellel, hogy Ukrajna előre kifizeti az igényelt gázmennyiséget.

Az úgynevezett brüsszeli megállapodást október 30-án írta alá Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

A Naftohaz szóvivője hétfőn bejelentette, hogy szerződésszegéssel vádolják a Gazpromot, és hogy erről értesítették egyebek között az Európai Bizottságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában