Ország-világ

2014.03.01. 14:42

Ukrajna területi egysége mellett emelt szót Merkel és Ayrault

Ukrajna területi egysége mellett emelt szót Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben, és párizsi jelentések szerint ugyanezt hangsúlyozta Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök is.

A német kormányfő az Európai Bizottság egy berlini rendezvényén úgy fogalmazott: "Aggodalommal tölt el bennünket az, ami most a Krímben történik". A kancellár hozzátette, telefonos kapcsolatban van a kijevi hatalom képviselőivel, Oroszországgal és Barack Obama amerikai elnökkel.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Krím-félszigettel kapcsolatos orosz célok azonnali tisztázását követelte és fenyegető fejleményekről beszélt. "Aki most szavakkal vagy tettekkel olajat önt a tűzre, tudatosan a helyzet éleződésére játszik" - jelentette ki Berlinben. "Minden, amit Oroszország a Krímben tesz, teljes összhangban kell, hogy álljon Ukrajna területi integritásával és szuverenitásával és a fekete-tengeri orosz flottáról szóló szerződésekkel" - tette hozzá.

Párizsi jelentések szerint Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök ugyanezt hangsúlyozva azt mondta: tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását.

Nem sokkal előtte mély aggodalmának adott hangot a francia kormány külügyminisztere. Laurent Fabius felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan akciótól, amely fokozhatja a feszültséget és veszélyeztetheti Ukrajna területi egységét.

William Hague brit külügyminiszter telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A német és francia politikustársaihoz hasonlóan ő is Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartására és a feszültség további fokozásának elkerülésére szólított fel. Hague vasárnap Kijevbe utazik.

Az Európa Tanács főtitkára a helyzet kiéleződésének elkerülésére szólít fel minden felet

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szombaton felszólított az ukrajnai válságban érintett minden felet, hogy ne élezzék ki a helyzetet.

"A fejlemények alakulása nagyon aggasztó. Felszólítok minden felet: ne élezzék ki a helyzetet. A feszültség amúgy is nagyon nagy a térségben" – áll a főtitkárnak az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Jagland szerint "feltétlenül meg kell őrizni Ukrajna területi épségét és be kell tartani a nemzetközi kötelezettségeket".

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában