Koronavírus-járvány

2021.05.07. 14:29

Ukrajnában tovább gyorsult a fertőzés terjedése

Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem nyolc és félezer, a megelőző napinál csaknem 2400-zal több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok és a kórházba kerültek száma is megint magas lett.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8404 új esettel 2 105 428-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 379-cel 45 830-ra. A megelőző napon is csaknem ugyanennyi volt a halálos áldozat, míg az előző napokban még 160 körüli volt. Eddig 1 731 162-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 és fél ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy 11 és fél ezerrel, 328 436-ra.

Kórházba viszont megint sok, 3080 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került. A megelőző napon számuk még 1849, azelőtt pedig 1500 körüli, illetve az alatti volt.

A legtöbb új beteget, 991-et ezúttal az ország keleti részében lévő Harkiv megyében jegyezték fel.

Közben péntektől újabb két régió került át a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti „vörös” besorolásból enyhébb kategóriába – közölte Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese. Ez alapján már csak egy „vörös” besorolású régió maradt, a keleti országrészben lévő Szumi megye. Így most a legenyhébb, „sárga” kategóriában van a főváros, Kijev és Kárpátalja mellett 13 megye – vagyis az ország több mint fele -, 9 pedig „narancs” besorolású.

Ljasko kijelentette, hogy országos szinten stabilizálódott a járványhelyzet, és még a nap folyamán javaslatot tesz tárcája arra, hogy Szumi megyét is sorolják át enyhébb kategóriába. Emlékeztett arra, hogy februárban Kijev és 14 megye került „vörös” besorolásba, és átlagosan egy régió 37 napig tartozott ebbe a kategóriába.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban közölte, hogy ebben a hónapban Ukrajna még mintegy 3 millió dózis koronavírus elleni vakcina megérkezésére számít, míg az év végéig – a megkötött szerződések és a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül – várhatóan 42 milliót kap. Egy másik televíziónak nyilatkozva pedig a tárcavezető kijelentette, hogy az egészségügyben dolgozók képesek egy hónap alatt akár 10 millió oltást is beadni az országban, ha van elegendő vakcina.

Az egészségügyi tárca közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 821 770-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 428-an pedig a második dózisát is. Csütörtökön 37 967 embert oltottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában