Üreges gyertyacsodák

Érdekes, lyukacsos sajtra emlékeztető szerkezetű gyertyákkal teheti különlegessé az ünnepeket az, aki nekiáll ennek a különleges technikának az elsajátításához.  

Hozzávalók:

színes gyertyák, mikrohullámú sütőbe való üvegtál, éles kés, műanyag tál formának, nejlonzacskó, kalapács.

Elkészítése:

Kattintson a képre!

A munkafolyamat alapja a viasz felolvasztása. Régi gyertyamaradékok vagy újonnan vásárolt viaszdarabok egyaránt megfelelnek a célnak, de bánjunk óvatosan az anyaggal. ha túlhevítjük, a folyékony viasz a vastag üvegedényt is megrepeszthet, ezért ne hagyjuk felügyelet nélkül, akár a mikróban, akár a gáztűzhelyen melegítjük. A csalafintaság egyszerű fizikai reakción múlik, a forró viasz megolvasztja a jeget, de miközben átadja hőjét, ő maga magfagy, a jég pedig elolvad és vízzé válik. Így a lyukas sajtra emlékeztető gyertyák születésüket annak köszönhetik, hogy a folyékony halmazállapotú anyag megszilárdul, a szilárd pedig folyékonnyá válik.

Ha nincs mikrohullámú sütőnk, a viaszt gáztűzhelyen is megolvaszthatjuk. Az apróra felvágott gyertyát tegyük magas falú konzervdobozba, ezt állítsuk meleg vízzel töltött fazékba, és forraljuk a vizet. Attól függően, hogy mennyi gyertyák tettünk fel olvasztani, a viasz tíz-tizenöt perc elteltével folyékonnyá válik. A készen vett öntőformák mellett bármilyen mikróba való műanyag tál alkalmas öntőformának, mert az jól bírja a forró folyadékot is. Ezenkívül akármilyen edény, például egy pohár is megteszi, ha vastagabb falú, mert a kiöntött viasz egy-két perc alatt megfagy, így nem tesz kárt a műanyagban. Az üvegedények, jénai tálak szintén ideálisak, nehézséget csak kész gyertya kiemelése jelenthet. Ha szorul, éles késsel válasszuk el a gyertya oldalát az üveg falától, vagy csorgassunk langyos vizet a lefelé fordított edény aljára.

A gyertyaöntéshez megmaradt kisebb gyertyákat, viaszdarabokat is használhatunk, aprítsuk fel a gyertyákat minél kisebb szeletekre, majd az említett üvegtálban olvasszuk meg. Az olvasztáshoz használjunk olyan tálat, melyre többé nincs szükségünk, mert később a viaszt már nem tudjuk eltávolítani belőle. A „mikrózható műanyag edények közül csak az egészen kiváló minőségűeket nem olvasztja meg a forró viasz.

Attól függően válasszunk formának vastag falú műanyag edényt, poharat, vagy konzervdobozt, hogy milyen alakú gyertyát szeretnénk. Az edény aljára öntsünk félujjnyi viaszt, majd állítsunk a közepébe egy vagy több szál gyertyát. A nejlonzacskóba tett jégkockákat kalapáccsal törjük apró darabokra, majd halmozzuk fel őket a műanyag edényben, a gyertyaszál köré. A felduzzasztott és kissé kihűlt viaszt öntsük a jégkockákra, hogy a gyertya vége kilógjon.

Néhány percre állítsuk a hűtőbe vagy a fagyasztóba a tálat, és amikor a viasz már megfagyott, borítsuk ki a gyertyát. Dolgozzunk a mosogató, vagy egy törlőruha felett, mert a forró viasz megolvasztja a jeget, így amikor a gyertyát kiöntjük a tálból, a víz is kifolyik. Ha műanyag formát választottunk, nyomjuk meg kissé az edény falát, így könnyedén kivehető a gyertya. Száradás közben néha mozgassuk meg a gyertyát, hogy a belsejéből is kifolyhasson a víz.