Ország-világ

2009.07.13. 11:41

Választásokba menekül a japán kormánypárt

Japán - Feloszlatja a parlament alsóházát, és augusztus 30-ára választásokat ír ki Aszo Taro miniszterelnök - jelentették hétfőn japán kormányzati források. A hétvégi helyhatósági választásokon a kormányfő pártja komoly vereséget szenvedett.

Aszo Taro miniszterelnök a tervek szerint július 21-én oszlatja fel a japán törvényhozás alsóházát, az új képviselők megválasztását pedig augusztus 30-ára hirdeti meg - mondta a japán kormányszóvivő hétfőn. Aszo Taróra egyre nagyobb nyomás nehezedik konzervatív a Liberális Demokrata Párton (LDP) belül is, hogy mondjon le annak népszerűségvesztése miatt, még az októberre tervezett választások előtt. A kormányfő döntése ugyanakkor azt jelenti, hogy a voksolást két hónappal előbbre hozták.

Vasárnap a helyhatósági választásokon csúfos vereséget szenvedett az LDP a fővárosban, ahol a képviselőtestület többségét az ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ) adja majd. Bár a tokiói szavazás eredménye közvetlenül nem befolyásolja az alsóház működését, ahol még mindig az LDP van többségben, sorrendben ez már az ötödik voksolás volt, ahol alulmaradt a kormánypárt.

A II. világháború utáni Japán legnagyobb gazdasági visszaesését elszenvedő ázsiai szigetországban sorra váltják egymást a kormányok. A Japánt - kisebb-rövidebb megszakítással - 1955 óta irányító párt feltámasztásával megbízott egykori külügyminiszter szeptemberben lett kormányfő, az előző két miniszterelnök sem töltött el egy évet sem hivatalában.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában