Ország-világ

2008.05.28. 20:33

Változásokat tervez a kormány a háziorvosi működésben

Ha a kormány tervei alapján alakulnak át a háziorvosi praxisok, akkor a jövőben több pénzhez juthatnak azok a rendelők, amelyek többlet-ellátást, például a lakosság egészségügyi állapotának felmérését is végzik.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: plusz támogatást adnának a hátrányos helyzetű területeken lévő jelenleg üresen álló praxisok működtetéséért és a nyugdíjkorhatár előtt álló háziorvosokat anyagilag ösztönöznék arra, hogy fiatal pályakezdő rezidenseket foglalkoztassanak.

A tervezett módosítások között szerepel az is, hogy bizonyos gyógyszereknél - például asztma esetében - nem kellene negyed- vagy félévente szakorvoshoz menniük a betegeknek, hanem hosszabb ideig írhatnák fel a gyógyszereket a háziorvosok is. Ez önmagában több százezer beteget érint, és nem csak nekik jelent gondot, hogy sok esetben akár utazniuk is kell egy-egy vizsgálatra, de a szakrendelésekre is több terhet ró.

Egyszerűsítené a háziorvosok adminisztrációs kötelezettségét is a kormány, méghozzá úgy, hogy az eddigi hat különböző hely és időpont helyett csak egyszer, egy helyre kellene majd jelentést tenniük. A háziorvosok jelenlegi, 53 éves átlagéletkorát úgy javítanák, hogy anyagilag támogatnák azokat a nyugdíj előtt álló orvosokat, akik rezidenseket vezetnek be a praxisba. A 160 üresen álló praxist részben folyamatos plussztámogatással tenné vonzóbbá a kormány, amiben az önkormányzatok is részt vállalnak, másrészt az elmaradottabb technikával felszerelt rendelők esetében egyszeri, kezdeti támogatást is adnának.

A járóbeteg-ellátásban is változásokat tervez a kormány, ennek rendszere ugyanis szerintük nem igazodik a megváltozott fekvőbeteg-ellátáshoz, és bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását a járóbeteg-szakellátásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában