Változó idők

Bár Az utolsó metró már elment, Catherine Deneuve és Gérard Depardieu ismét találkoznak. Egy férfi Franciaországból Marokkóba utazik, hogy megtalálja harminc évvel ezelőtti szerelmét. Gyönyörű történet nagyszerű színészekkel.

rendező: André Téchiné

forgatókönyvíró: André Téchiné, Laurent Guyot, Pascal Bonitzer
operatőr: Julien Hirsch
zene: Juliette Garrigues
vágó: Martine Giordano

szereplő(k):
Catherine Deneuve (Cécile)
Gérard Depardieu (Antoine Lavau)
Gilbert Melki (Natan)
Malik Zidi (Sami)
Lubna Azabal (Nadia/Aicha)

A film sztorija

Antoine Tangerbe érkezik Európából: egy audiovizuális központ létrehozásának felügyeletével bízták meg. Titkon azt reméli, hogy megtalálja Cécile-t, csendes, megszállott szerelme a nő iránt több mint harminc éve tart. Cécile már elfelejtette Antoine-t. Észak-Afrikába emigrált, házassága Nathannal időközben rutinszerűvé vált. Fiuk, Samy megérkezik a szüleihez, és vele van társa, Nadia és a lány gyereke is.

Samy és Nadia minden baj ellen felfegyverkezve védik egymást, hogy kiélhessék változatos szenvedélyeiket. Antoine úgy jelenik meg, mint egy szellem a múltból. Vajon legyőzhetetlenné tette-e a férfit gyengéd szenvedélyébe való bezárkózása? Miről szól ez az egész? Ez csak egy álom, válaszolja Cécil, a realista. De ki tudja, talán ez az álom végül akaratuk ellenére valósággá válik? www.port.hu

Kritikák

Port.hu – efes

“A túl erős mellékszálvonulat okozhat káoszt és okozhat egy összetett, teljességre törekvő látleletet az adott témáról. E film esetében e kettő keveredését érhetjük nyomon. Antoine és Cécile egymást keresése, mint fősodor, a kiváló színészi teljesítmények ellenére sem érdekes túlzottan, hiszen még nem túl korosak és már nem is fiatalok ahhoz, hogy a közeledés megható legyen. Így az egész szimpla kapuzárási pániknak tűnik csupán. Viszont a két mellékszál, Sami meleg-tripje, illetve főleg a Nadia/Aicha ikerpár kapcsolata és viszonya egymáshoz, sokkal érdekesebb. Nadia már európai, levetkezett minden marokkói

hagyományt, vallást, szokásokat, de a mindennél szorosabb testvéri szálat eltépni nem tudja, nem akarja.”
A teljes cikk

mozinet.hu – Tóth Barnabás

“Sokat változik ez a film, miközben az elejétől a vége felé halad. Megáll, begyorsul, irányt vált, kihagy egy ütemet (ilyen is van, szinte szó szerint), lassan áthelyeződnek a hangsúlyok a szereplők közt – de pont ez a szabálytalanság, ez a kiszámíthatatlanság teszi izgalmassá. Élő, lélegző, hús-vér szervezet, amelynek igen nemes és életszagú az alapalapanyaga a helyszín kiválasztásától (érdekes módon a kolóniákban játszódó, kolóniákról szóló friss francia filmek mind jól sikerültek) a legkisebb epizódkarakterek sokrétűségéig és motivációjáig.”
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com