látványpékség

2020.04.13. 14:45

Varga Judit: az egységet és nem a megosztottságot kell erősíteni!

Az igazságügyminiszter Heiko Maas német külügyminiszternek üzent közösségi oldalán.

Heiko Maas német külügyminiszternek az EU talán eddigi legfontosabb elnökségét kellene előkészítenie, nem pedig egy látványpékséget, ahol a fő műsorszám Magyarország vegzálása – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/photos/a.2025259724159640/3261866977165569/?type=3&theater

Hozzátette: „Különösen aggasztónak tartom, hogy bár az uniós költségvetés tárgyalása még érdemben el sem kezdődött, de a német külügyminiszter már jogilag megkérdőjelezhető szankciós mechanizmusokkal dobálózik. Európa válságkezelését nem ellenségkép kreálásával kellene kezdeni. Egy felelős elnökség az egységet és nem a megosztottságot erősíti!”

A német szociáldemokrata politikus hétvégén a Der Spiegelnek adott interjút, amelyben kijelentette: az időkorlát hiánya miatt nem tartja arányosnak a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény intézkedéseit – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Meg kell vitatni, hogy az uniós források folyósításának feltétele a jogállamiság alapelveinek betartása legyen – közölte Heiko Maas kijelentve: tény, hogy egyes tagországokban aláássák a demokráciát és a jogállamiságot.

Az Európai Unió soros elnökségét július elsejétől fél éven át Németország tölti be. A „koronavírus-elnökséggel” kapcsolatban a Die Welt vasárnap közölte a külügyminiszter írását. Maas ebben úgy fogalmaz: újra kell gondolni a következő hét évre szóló uniós költségvetést, azt egy európai újjáélesztési programmá kell formálni, a közös forrásokat pedig a jövőt szolgáló beruházásokra kell összpontosítani. Természetesen ez alkalommal sem feledkezett meg aggodalmának hangot adni „a válság által kíméletlenül felszínre hozott kisiklások”, azaz a demokrácia és a jogállamiság korlátozása miatt, amelyet bizonyos országok a koronavírus elleni küzdelemmel lepleznek, és amit korrigálni kell.

Ne számítson arra, hogy korlátozás nélkül profitálhat az unió pénzügyi előnyeiből az, aki aláássa az EU közös értékekből álló talapzatát – hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában