Ország-világ

2010.10.31. 19:58

Vasárnap a választások napja volt világszerte

Vasárnap a választások napja volt világszerte: Brazíliában ma ekkor rendezték meg az elnökválasztás második, döntő fordulóját, Ukrajnában helyhatósági választásokat kezdtek, a nyugat-afrikai Elefántcsontparton elnökválasztást, a szintén afrikai Tanzániában pedig elnök- és parlamenti választásokat tartottak.

Delmagyar.hu

Ukrajnában a szavazáson 36,6 millió választó összesen 12,1 ezer különböző szintű tanács (közgyűlés) több mint 225 ezer képviselőjének és mintegy 11,5 ezer település polgármesterének személyéről dönt. Ez az első országos szavazás [namelink name="Viktor Janukovics"] ukrán államfő februári megválasztása óta, s több mint 2400 megfigyelő (köztük 500 külföldi) ellenőrzi a voksolás lebonyolításának szabályosságát.

A voksolást meglehetősen durva kampány előzte meg: az ellenzék azzal vádolta meg Janukovicsot, hogy manipulált a saját bázisát jelentő Régiók Pártja érdekében, míg a kormányzat az ellenzék „provokációit" emlegette. Mindenesetre a voksolás várhatóan a kormányzó Régiók Pártja (PR) helyi pozícióinak a megerősödését hozza.

A szavazás tétje a kárpátaljai magyarság szempontjából az, hogy sikerül-e a frakcióalakításhoz elegendő számú képviselőt bejuttatnia a különböző szintű önkormányzatokba, mindenekelőtt a kisebbségi érdekvédelmet tekintve kulcsfontosságú megyei tanácsba. Az egymással rivalizáló két meghatározó szervezet, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megfelelő számban indított jelölteket mind megyei szinten, mind a magyarok által is lakott járások és települések képviseleti testületeibe.
Kárpátalja-szerte egyébként egész nap folyamatos volt a sorbanállás a szavazókörökben a helyhatósági választásokon, nem ritkán több órát kellett várakozniuk a választóknak, hogy leadhassák szavazatukat; a magyar választási megfigyelők késő délutánig nem tapasztaltak komolyabb visszaéléseket a magyarlakta településeken folyó voksoláson.

Brazíliában mintegy 136 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy szavazzon a rendkívül népszerű távozó államfő, [namelink name="Luiz Inácio Lula da Silva"] utódjáról. Ha nem történik óriási meglepetés, a győztes várhatóan a Lula támogatását élvező [namelink name="Dilma Rousseff"] lesz: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 12–14 százalékkal vezet ellenfele, a jobboldal által támogatott [namelink name="José Serra"] előtt. Győzelme esetén a 62 éves baloldali politikus lesz az első női elnök Brazília élén. Az október elején tartott első fordulóban Rousseff 47 százalékot kapott, míg riválisa 33 százalékot. Dilma Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. Politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. Lula – aki 8 éve államfő, s aki az alkotmány miatt harmadszor már nem indulhatott az elnöki posztért – a kampány során végig Rousseff megválasztását pártolta. Egyébként mindkét államfőjelölt azt ígéri, hogy folytatják azt a politikát, ami lehetővé tette, hogy Brazília a világ nyolcadik gazdasági hatalmává váljon, s több millió brazil tudjon kitörni a szegénységből.

A nyugat-afrikai Elefántcsontparton, a világ legjelentősebb kakaótermelő országában, vasárnap megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődött az elnökválasztás, amely az első azóta, hogy 2002-ben kirobbant az országot megosztó polgárháború. A lakosság azt reméli, hogy a többször elhalasztott választások eredményeképpen megszűnik a káosz és a feszültség, egyesül a két országrész, helyreáll a rend.

Választások Elefántcsontparton. Fotó: MTI (galéria)


A szavazást 2005 óta hatszor halasztották el, így mostani megszervezése óriási jelentőségűnek számít. Az első jelentések szerint az emberek tömegesen járulnak az urnákhoz, a szavazóhelyiségek előtt sokfelé több száz méter hosszú sorok alakultak ki. Mintegy 5,7 millió elefántcsontparti választhat a voksoláson induló 14 elnökjelölt között. Közöttük van az eddigi államfő, [namelink name="Laurent Gbagbo"], aki 2000 óta van hatalmon, noha elnöki mandátuma elvileg 2005-ben lejárt.

Tanzániában és a félautonóm Zanzibár szigetén pedig szövetségi elnök- és parlamenti választásokat tartottak vasárnap. A jelenlegi elnök, a hatvanéves [namelink name="Jakaya Mrisho Kikwete"], a hatalmat gyakorló Tanzániai Forradalmi Párt (CCM) képviseletében indul az újabb megméretésre. Közvéleménykutatások szerint ő a legfőbb esélyes. Fő vetélytársa Wilbrod Slaa, az ellenzéki Párt a Demokráciáért és a Haladásért (CHADEMA) színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában