Ország-világ

2009.03.29. 09:52

Vasárnap folytatódnak az egyeztetések

Vasárnap várhatóan tovább folynak az egyeztetések Gyurcsány Ferenc utódlásáról. A szocialisták frakcióülése szombaton este 10 óra után ért véget, és az ülésről hivatalosan senki sem nyilatkozott.

Befejeződött a szocialista frakció ülése szombaton este tíz óra után, hivatalosan egyelőre nem közöltek semmit. Így azt sem lehet még tudni, hogy ki az MSZP kormányfő-jelöltje. Korábban felmerült Bajnai Gordon neve, a Független Hírügynökség információi szerint ő elvállalná a posztot, és a frakció is támogatná.

A szocialista frakció ülése szombaton este hét órakor kezdődött meg a Képviselői Irodaházban. A képviselőcsoport egyik tagja megerősítette a Független Hírügynökség azon értesülését, hogy eredetileg nem lett volna frakcióülés, a párt elnökségével elégedetlen képviselők egy része alternatív frakcióülés összehívását kezdeményezte, amelyet később az elnökség hivatalos tanácskozássá hívott össze.

Nem sokkal később az ülés kezdete után elment Veres János pénzügyminiszter, távozása közben az újságíróknak semmit sem mondott. Valamivel később Szili Katalin házelnök is elhagyta az irodaházat, ám ő sem kívánt nyilatkozni.

Az esti órákban folyamatosan távoztak az ülésről a szocialista politikusok, egyikük sem kívánt azonban kérdésekre válaszolni. Köztük volt Szűcs Erika, szociális, Molnár Csaba, energiaügyi és Hiller István, oktatási miniszter, valamint több államtitkár is. Késő este rövid időre megjelent Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Este fél tizenegy körül Lendvai Ildikó frakcióvezető és Nyakó István, az MSZP szóvivője is elindult, ám nem a főbejáraton, hanem egy hátsó ajtón, a teremgarázson keresztül próbáltak kijutni az épületből. Mivel azonban ez zárva volt, kénytelenek voltak újságírók gyűrűjében a főbejáraton keresztül elhagyni az irodaházat. Konkrétumot azonban ők sem árultak el.

Azt közben még továbbra sem lehet tudni, hogy ki lesz a szocialista párt kormányfő-jelöltje. Napközben felmerült Gráf József, jelenlegi agrárminiszter és Bajnai Gordon, gazdasági miniszter neve is. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy jelenleg Bajnai az elsőszámú jelölt. Ő el is vállalná a posztot; Gráf József viszont nem.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a szocialisták és az SZDSZ este telefonon keresztül egyeztetett. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője késő este a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nem volt egyeztetés a két párt között, informálisan tájékoztatták őket a fejleményekről, de erről nem nyilatkozik. Elmondta még, hogy a vasárnap reggeli órákban a párt székházában a képviselőcsoport és az Ügyvivői Testület együttesen értékeli a kialakult helyzetet. Az esti órákban az MSZP egyik képviselője annyit mondott a Független Hírügynökségnek, hogy szerinte még másfél nap van arra, hogy miniszterelnök-jelöltet találjanak, ellenkező esetben elkerülhetetlen az előrehozott választás.

Vasárnap  folytatódnak az egyeztetések

Vasárnap várhatóan tovább folynak az egyeztetések Gyurcsány Ferenc utódlásáról. A szocialisták frakcióülése szombaton este 10 óra után ért véget, és az ülésről hivatalosan senki sem nyilatkozott. Arról sem mondtak semmit , hogy az egyeztetések vasárnap folytatódnak e az SZDSZ-szel Bajnai Gordon miniszterelnöki jelöléséről, akit a szocilaisták megyei elnökei látnának szívesen a poszton. Egyelőre Bajnai sem nyilvánult meg a kérdés kapcsán.

Lapinformációk szerint vasárnap délelőtt ülésezik az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója, délután pedig a szocialisták képviselőcsoportja ül össze újra.

A Független Hírügynökség információi szerint a megyei elnökök komolyan bírálták Gyurcsány Ferenc pártelnököt és az elnökséget is a tárgyalások elhúzódása és eredménytelensége miatt is. Gyurcsány Ferenc egyébként szombaton közölte, hogy a jövő héten benyújtja lemondását a pártelnöki tisztségéről és a jövő vasárnapi rendkívüli kongresszuson új pártelnököt választ az MSZP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában