Védője felmentetné Vellait

Az elsőrendű vádlott felmentését kérte a többmilliárdos sikkasztás miatt indult Globex-ügyben a védő a Fővárosi Bíróságon (FB) tegnap.

Egy hete az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért Postáné Vellai Györgyi elsőrendű vádlottra, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára. A vád szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés, illetve más ügyletek miatt 1996 és 1998 között sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követtek el a vádlottak.
Az ügyvéd ugyanakkor a tegnapi tárgyaláson azzal érvelt, hogy a ’90-es évek közepén még sikeres céget „kinyírták” gáncsoskodó riválisai és a hatósági „eljárásdömping”. A nyomozó hatóságok és a nyomozás során felkért szakértők szakmailag teljesen alkalmatlanok voltak a gazdasági folyamatok megítélésére. Az új szakértők és a védelem viszont bebizonyította, hogy a vád alaptalan. A kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontról szólva az ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy egyik kisbefektetői tartozás sem járt le 1998-ban, a büntetőeljárás megindulásakor. Valamennyi kisbefektetővel, aki jelezte igényét, a felszámoló megállapodott és ebben a megállapodásban szerepelt a teljesítés ideje, módja, forrása. Egy brókercég összeomlása pedig nem elég a sikkasztás megállapításához – hangsúlyozta a védő. A fővárosi XVIII. és XIX. kerületi önkormányzatokkal kötött portfóliószerződésekről az ügyvéd kifejtette: az értékpapírok kezelése jogszerű volt, az elszámolás megtörtént és az önkormányzatoknak nem keletkezett káruk.
A soproni önkormányzat ügyében 3,2 milliárdos vagyoni hátrány miatt indult nyomozás.
Az üggyel összefüggésben egy könyvvizsgáló ellen is vádat emeltek, ám vele kapcsolatban az előző tárgyaláson már felmentést indítványozott az ügyész. Vellai védője szerint ezzel „feladta a labdát”, hiszen a könyvvizsgáló és az elsőrendű vádlott cselekménye összefügg. Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy a soproni önkormányzat még 2004-ben nyilatkozatot tett arról, hogy a Globexszel jogszerűen elszámolt, polgári jogi igényét visszavonja, követelése nincs, ez pedig nem azt jelenti, hogy megtérült a kára, hanem azt, ilyen nem is volt.
Az ügyvéd a Hotel Rózsadombbal kapcsolatos vádpontban is felmentést indítványozott.
Postáné Vellai Györgyit és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján Németországban fogták el 1999 januárjában, majd a magyar hatóságok 1999 áprilisában előzetes letartóztatásba helyezték őket. Fogva tartásukat két és fél év után, 2001 augusztusában, házi őrizetüket pedig 2002 júliusában szüntette meg az FB. Az első- és a másodrendű vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét.
Az ügy összesen tíz vádlottjának védőbeszédei még várhatóan több tárgyalást vesznek igénybe, azt követően kerülhet sor az elsőfokú ítélet kihirdetésére. (mti)