kormányinfó plusz

2020.03.28. 18:05

Videóban válaszolt a kormányszóvivő az emberek kérdéseire (videó)

A pénteken bejelentett kijárási korlátozásokkal kapcsolatban felmerült kérdésekre Szentkirályi Alexandra rendkívüli videóban válaszolt.

Forrás: Facebook/Kormányinfó Plusz

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rendkívüli Kormányinfó Plusz keretében válaszolt az emberek kérdéseire.

A kormány szombattól kezdődően bevezette az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett kijárási korlátozásokat. Emiatt Szentkirályi Alexandra rendkívüli videóban válaszolt az emberek kérdéseire – írja az Origo.

Leszögezte, hogy itt

nem kijárási tilalomról van szó, hanem korlátozásról, ami két hétig, tehát április 11-ig biztosan érvényben lesz. A kormány célja, hogy a járvány terjedését lassítani tudják, ugyanis az a személyes érintkezések útján terjed leginkább.

A kormányszóvivő elmondta, hogy azért van szükség a szigorításra, mert a járvány három szakasza közül most a másodikban, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de gyakorlatilag bármikor a tömeges megfertőződések következhetnek.

Felhívta a figyelmet, hogy

a vírus terjedését nem lehet elkerülni, viszont lassítani lehet, és ezt a kormány akarja is.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy mindenki maradjon otthon, és csak nagyon alapos indokkal menjen el máshová,

a 65 év felettiektől pedig azt kéri a kormány, lehetőség szerint egyáltalán ne hagyják el otthonaikat.

Kérjék meg családtagjaikat, hogy segítsenek, amiben kell, de meg tudják kérni az önkormányzatokat is, akiknek ez törvényi kötelezettségük.

Elmondta azt is, hogy a munkába járás alapos indoknak számít, tehát el lehet menni dolgozni. De itt azt kéri a kormány mindenkitől, hogy aki mégis teheti, az ne menjen sehová. A munkába járáshoz ugyanakkor nem kell plusz igazolópapírt beszerezni a munkáltatótól.

Munkának számít a saját és egyéni vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozók és erdőgazdálkodásban résztvevők vagy a szállítmányozók munkája is.

Ezen kívül elmondta azt is, hogy:

  • Nem szükséges új lakcímkártyát intézni akkor sem, ha nem a jelenlegi kártya szerinti címen lakunk.
  • A sarki boltba vagy például tankolni is ugyanúgy el lehet menni, de lehetőség szerint érdemes ezeket a vásárlásokat elhalasztani, ha csak nem nagyon fontos az elintézésük.
  • Az egyik kérdés feltevője úgy fogalmazott, hogy ő maga 58 éves, férje 70 éves, így elmehetnek-e együtt vásárolni? A mostani kormányrendelet szerint ez nem lehetséges, de egyébként sem javasolt, hogy együtt vagy többen menjenek, mert ez növeli a fertőzés kockázatát.
  • Olyan hozzátartozóhoz is el lehet menni, aki esetleg ápolásra szorul. Élelmiszert, gyógyszert lehet neki vinni, de itt fontos az általános higiéniai előírások betartása.
  • Azt kérte, hogy lehetőleg ne mostanra időzítsük a leutazást például egy balatoni kempingbe vagy nyaralóba. Ha valami halaszthatatlan esemény történik, például csőtörés vagy állatok megetetése, akkor le lehet menni.
  • Közös háztartásban élőkkel továbbra is szabad sportolni a levegőn, de más ismerősökkel ezt nem javasolt. De ez esetben is fontos figyelni arra, hogy a javasolt másfél méteres távolság a többi sportolótól is meglegyen.
  • A kutyasétáltatás is lehetséges természetesen, de azt kérik, hogy most ne álljunk le beszélgetni más sétáltatókkal. A távolság tartása itt is fontos.
  • A gyerekeket továbbra is lehet kiscsoportos felügyeletre kísérni.
  • A szülői jogokat nem érintik a korlátozások, viszont azt kéri a kormány, hogy a szülők állapodjanak meg abban, hogy minél kevesebbet viszik ide-oda a gyerekeket. A nagyszülőket ne bízzuk meg azzal, hogy vigyázzanak a kicsikre.
  • Az ügyintézések esetében érdemes mindent elhalasztani, amit lehet, illetve lehetőség szerint online tegyük meg ezeket.
  • A gyógytorna és fizioterápia is alapos oknak számít, így el lehet menni a kezelésekre.
  • A családi események nincsenek megtiltva, de például a temetések és a házasságkötések csak szűk családi körben tarthatóak meg.
  • A ruhavásárlás nem számít alapos indoknak, így azokat érdemes elhalasztani.
  • Étterembe most nem lehet járni, de házhozszállításra és elvitelre rendelésre továbbra is van lehetőség.
  • Az előírások be nem tartása szabálysértésnek számít, a rendőrség ellenőrzi ezt, és ők is büntethetnek. De nem ez a cél, hanem hogy ezek betartása lassítsa a járvány terjedését.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában