Ország-világ

2019.07.09. 13:05

Videón az Indiában eltűnt hegymászók életének utolsó pillanatai

A felvételeket tartalmazó kamerát a hóba temetve találták ott, ahol a júniusban a holttestekre bukkantak.

MTI

A csaknem kétperces videót az Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) mutatta be hétfőn - írja a BBC hírportálja.


A felvételen látható, amint a négy brit, két amerikai, egy ausztrál és egy indiai mászó egymáshoz rögzítve lassan elindul India második legmagasabb, egyelőre névtelen csúcsa felé a Nanda Dévi hegycsúcs térségében. A kapcsolatot május 26-án veszítették el a csoporttal.


Hét hegymászó testét megtalálták, a nyolcadik, a brit Martin Moran testét nem keresik tovább.


A felvételeket tartalmazó kamerát a hóba temetve találták ott, ahol a júniusban a testekre bukkantak.


Vivek Kumar Pandey, az ITBP szóvivője szerint egy hókiszögellés valószínűleg megcsúszott a csoport súlya alatt és lavinát indított el.


A felvételt most arra használják, hogy elemezzék, mi "csúszhatott félre a missziójukban".


"A GoPro-videó a repülőgépek fekete dobozához hasonlatosan betekintést enged a mászók utolsó pillanataiba" - mondta A.P.S. Nambadia az ITBP rendőrfőnök-helyettese.


A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak egy eddig meghódítatlan, névtelen csúcsra az észak-indiai Nanda Dévi térségében.


A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem tértek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy "hatalmas lavina" keresztezhette.


Az ITBP emberei június közepén indultak el gyalog a holttestek felkutatására. A hét, hegymászó kötéllel egymáshoz rögzített holttestre egy meredek lejtőn bukkantak rá, a nyolcadik áldozatot azonban nem találták meg. A hatóságok szerint lezuhanhatott egy hasadékba, amikor a lavina elsodorta a csapatot.



(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában