tárgyalnak

2021.01.14. 17:56

Visszakapná a református egyház az SZFE Ódry Színpadát

Az ingatlan eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, és ezen belül a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának, a Magyarországi Református Egyháznak (MRE) a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja. A Magyar Nemzet értesülése szerint

már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.

Az egyetem kommunikációs vezetése a Magyar Nemzetnek megerősítette az értesülést, hozzátéve, ez egyelőre még csak egy szándék a kuratórium részéről.

A Vas utcai ingatlanegyüttes részben az egyetem szolgálatában marad, részben pedig más fontos társadalmi szolgálatot látna el

– tették hozzá.

A Vas utca 2/C házszám alatt álló, ma Ódry Színpadként ismert épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át, amelyet még abban az évben, december 5-én szentelt fel Ravasz László püspök.

Forrás: reformatus.hu

Az ingatlan eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, és ezen belül a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

A Pestbuda arról írt, hogy az egyházi egyesületnek köszönhető az első itthoni cserkészcsapat megalapítása, valamint 18 katonaotthon létesítése, táborok, kollégiumok, könyvkiadó, népfőiskolák szervezése és létrehozása.

Forrás: reformatus.hu

Az ingatlan további sorsa az lett, hogy

a második világháború után, 1950-ben államosították az épületet,

majd nyolc évvel később kamaraszínháznak építették át. Mai nevét 1959. február 19-én nyerte el és nyitotta meg kapuit az Ódry Színpad, amelyet Ódry Árpádról, a harmincas évek legendás színészéről, igazgatójáról és tanáráról neveztek el. Az épület azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Korábban az ATV írt arról, hogy tudomásuk szerint eladják a Színház-és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit. Az egyetem játszóhelye az Uránia Filmszínház lesz, a kollégisták pedig már nem a Vas utcába fognak visszamenni – írták.

Az egyetem vezetése válaszul akkor azt közölte a híradóval, hogy az egyetem polgárait és a nyilvánosságot is időben tájékoztatják majd az újdonságokról, és arról is biztosítanak mindenkit, hogy sem a hallgatók, sem az oktatók nem kerülnek rosszabb körülmények közé, sőt, nagy fejlődést fognak tapasztalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában