Ország-világ

2008.07.17. 11:48

Visszaköltözhetett a tízezer kitelepített

Szerdán késő éjjel hatástalanították a tűzszerészek azt a második világháborús bombát, amelyet délután találtak a főváros XIII. kerületében.

A környék épületeiből a robbanásveszély miatt csaknem tízezer embert kellet kitelepíteni a hatástalanítás előtt. A lakók éjfélre visszatérhettek otthonaikba.

Kitelepített embereket látnak el a Fiastyúk utcában felállított mentősátorban. Fotó: MTI

Kitelepített embereket látnak el a Fiastyúk utcában felállított mentősátorban. Fotó: MTI

Az 500 kilogrammos második világháborús amerikai repeszbomba akkor került elő, amikor szervizaknának ástak helyet a műhely udvarán. A robbanásveszély miatt egy kilométeres körzetből kiköltöztették az embereket, mielőtt a tűzszerészek hozzáláttak volna a szerkezet hatástalanításához - szerintük ekkora területen pusztított volna a bomba, ha felrobban.

Az Országbíró utca - Béke út - Dolmány utca - Tatai út által határolt területet ürítették ki, ez csaknem tízezer embert érintett, akiket polgárőrök és 400 rendőr tájékoztatott arról, mi történik - egyebek mellett hangosbemondókon. A kiköltöztetéssel szerda este tíz óra körül végeztek. Azért ilyen későn, mert sokan nem akarták elhagyni otthonukat, volt, aki bezárkózott a lakásába. A rendőrök két embert előállítottak: a férfi és a nő akadályozta az egyenruhásokat, illetve hangoskodtak, randalíroztak az utcán.

Egy amerikai gyártmányú, GP típusú 500 kilogrammos bombát találtak a Tatai utca 82. számú társasház építkezése során. Fotó: MTI

Egy amerikai gyártmányú, GP típusú 500 kilogrammos bombát találtak a Tatai utca 82. számú társasház építkezése során. Fotó: MTI

Közben a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel - ide nagyrészt a kitelepített idős és beteg embereket vitték. A Fáy utcai Vasas pályán és a Nővér utcai gimnáziumban is fogadták azokat, akiknek nem volt hova menniük. Mindhárom helyre vittek ásványvizet, a Fiastyúk utcába élelmiszert is szállítottak. Itt orvosok és pszichológusok is voltak, de nem sok dolguk akadt.

A BKV két buszjáratát érintette a lezárás: a 20-as gyors és a 30-as buszok kerülő úton közlekedtek a Szegedi úton és a Béke úton át.

Miközben a tűzszerészek vizsgálták a bombát, kiderült, hogy megsérült. A féltonnás amerikai robbanószerkezetnek leszakadt az úgynevezett fenékgyújtója. A hatástalanítást nehezítette az is, hogy a bomba egy gázvezeték mellett feküdt.

Kora este Székely Tamás egészségügyi és Szekeres Imre honvédelmi miniszter is a helyszínre látogatott. Szekeres Imre úgy fogalmazott, hogy a bomba hatástalanítása nem kockázatmentes. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali tájékoztatást és folyamatos jelentést kért kora este az angyalföldi kitelepítésről.

Amíg a bombát hatástalanították, nem jártak a vonatok Rákosrendező és Rákospalota-Újpest között. A vonatok a Nyugati pályaudvaron és Újpesten várakoztak, összesen hét járat késett a Budapest-Veresegyház vonalon emiatt.

A veszélyt végül este fél tizenegy előtt nem sokkal sikerült elhárítani. A rendőrség tíz órára ürítette ki a területet, a tűzszerészek ezután láttak munkához. Kiemelték a bombából a gyutacsot, amit a helyszínen felrobbantottak. Ez a robbanás semmilyen veszélyt nem jelentett. A bombatestet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol megsemmisítik majd.

A lakók visszaköltöztetését néhány perccel tizenegy óra után kezdték meg. A betegeket és időseket a mentők, a többieket a polgárőrök juttatták haza. A BKV két buszt ajánlott fel az emberek szállításához.

A délutántól késő estig tartó - csaknem tízezer embert érintő akcióban - senkinek nem esett baja. Az lakók éjfélre visszatérhettek otthonaikba.

Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak bombákat Budapesten, az újbudai Infoparkban. Az egyik bomba egytonnás volt, akkor a park 2 kilométeres körzetét lezárták, az épületeket pedig kiürítették, köztük a pesti oldalon lévő Nemzeti Színházat. A másik bomba, az angyalföldihez hasonlóan, 500 kilós volt. Mindkettőt a helyszínen sikerült hatástalanítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában