Ország-világ

2019.07.13. 10:31

Visszavásárlási akciót hirdettek, több új-zélandi vált meg a fegyverétől

Az akció első néhány órájában már több mint 200 ezer új-zélandi dollárt (38,6 millió forintot) fizettek ki összesen 68 fegyvertulajdonosnak.

MTI

Több tucat christchurchi lakos adta le fegyverét pénzért cserébe egy visszavásárlási akció keretében szombaton, miután az új-zélandi kormány a félautomata fegyverek több típusát betiltotta.


A rendőrség közölte, hogy az akció első néhány órájában már több mint 200 ezer új-zélandi dollárt (38,6 millió forintot) fizettek ki összesen 68 fegyvertulajdonosnak.


A kormány legalább 250 hasonló eseményt tervez.


Az új-zélandi képviselők áprilisban rohamtempóban változtattak a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályozáson, betiltva az úgynevezett katonai stílusú fegyvereket, miután egy ausztrál férfi 51 emberrel végzett két christchurchi mecsetben március 15-én.


A wellingtoni kabinet több mint 200 millió új-zélandi dollárt (38,6 milliárd forintot) tett félre a visszavásárlási akcióra, bár sok fegyvertulajdonos elégedetlen a kormány által felajánlott kompenzáció összegével.


A fegyvertulajdonosok decemberig adhatják át betiltott fegyvereiket egy amnesztia keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában