bonyodalom

2020.07.24. 10:24

Visszavonta Pompeo amerikai külügyminiszter meghívását Kadirov csecsen elnök

Az ügy előzménye, hogy Washington július 20-án szankciókat jelentett be Kadirov ellen.

Visszavonta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter meghívását pénteken Ramzan Kadirov csecsen elnök, aki egyben megtiltotta, hogy az amerikai diplomácia vezetője a régióba látogasson.

Az ügy előzménye, hogy Washington július 20-án szankciókat jelentett be Kadirov ellen, amelyek értelmében nem ad többé beutazó vízumot neki az Egyesült Államokba. A tiltás hatálya kiterjed a csecsen vezető feleségére és leányaira is.

A minisztérium közleménye szerint a kaukázusi Csecsenföldet irányító Ramzan Kadirov „durván megsértette” az emberi jogokat a hazájában. Az intézkedésre válaszul Kadirov csecsenföldi látogatásra hívta meg Pompeót, hogy megvitassa vele az emberi jogok kérdését.

Kadirov pénteken Groznijban viszont már azt mondta, bár vendégségbe hívta Pompeót, de ezt most visszavonja, sőt a tárcavezetőt beutazási korlátozással, továbbá minden, a köztársaságban érvényes büntetőintézkedéssel sújtja, vagyis befagyasztják az amerikai külügyminiszter csecsenföldi számláit is. Az intézkedés hasonló ahhoz, amellyel az Egyesült Államok Kadirovot büntette.

A csecsen vezető egyben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikai szankciók kiterjednek családjának tagjaira is.

Feltette a kérdést: ha ő bűncselekményt követett el, annak következménye miért vonatkozik a gyerekeire? Hol van az előírva, hogy a férjezett lányoknak felelniük kell atyjuk bűneiért? Mi köze férje ügyéhez a feleségének, aki nem ártja bele magát az ő dolgaiba, sem a politikába, sem más egyébbe.

Kadirov szerint „ez nevetséges”, és a történteket az amerikai elnökválasztások előtti kampánnyal hozta összefüggésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában