Ország-világ

2010.06.03. 16:21

Víz alatt az ország - Összefoglaló

Sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb vízszintek az észak-magyarországi folyókon. Borsod megyében több út járhatatlan, Szendrőben és Edelényben a legkritikusabb a helyzet. Országszerte tucatnyi településen van veszélyhelyzet az árvíz miatt.

Delmagyar.hu

A Bódva mentén Szendrőben és Edelényben összpontosul a munka, a víz emelkedik, mindkét településen több százan védekeznek. Igen gyors ütemben emelkedik a Bódva vízszintje a Borsod megyei Edelénynél, ahol az ár a számítások szerint hamarosan, csütörtök délután eléri az eddigi legnagyobb, két hete mért vízmagasságot.

A töltések mentén fővárosi tűzoltók, más településről érkezett tűzoltóegységek, önkéntesek, diákok sorakoznak és láncszerű alakzatban adogatják a homokzsákokat, ugyanis a gátakat még mindig magasítják.
A májusi árvíz óta ez a gát gyakorlatilag ki sem tudott száradni, hiszen azóta is esik kisebb-nagyobb intenzitással (jelenleg is) az eső, emiatt különösen fontos, hogy megfelelően biztosítsák a töltés állékonyságát.

A katasztrófavédelmi szakemberek, a vízügyesek folyamatosan figyelik a szivárgásokat, csurgásokat, a Bódva utcában a megtámasztásokat is erősítik, illetve ezen a részen még mindig emelnek a nyúlgáton.
A más területről érkező segítséget a helyi Szabó Lőrinc Általános Iskolában szállásolták el, itt a tornateremben, sőt egyéb helyiségekben is ideiglenes fekvőhelyeket helyeztek el. Az önkéntesek és a segítők étkeztetése is itt történik, jelenleg több mint 600 ember vesz részt a védekezésben.

Az MTI tapasztalata szerint az edelényi belvárosi hídnál nem sok hiányzik ahhoz, hogy a Bódva vízszintje elérje a szerkezet belső peremét. A folyón átívelő ominózus vascső – amelyet mindig figyelnek, ehhez viszonyítják a víz magasságát – már nem látszik ki, átbukik rajta az ár.

Szendrőben a város északi, Szalonna felé eső részénél a kritikus helyeken próbálják megfékezni az áradatot, amely a Kossuth utca épületeit veszélyezteti. Mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon, de folyamatosan érkeznek újabb segítők.

Edelénynél megjelentek a szivárgások a töltések mentén. A védekezéshez használt savtartályokat üres állapotban helyezik ki, vízzel csak később töltik meg őket. A gátakon mintegy ötszázan dolgoznak.

A 12. Arrabona Légvédelmi Ezred katonái dolgoznak a bőnyi gáton. A településnél a következő öt órában tetőzik a Cuhai-Bakony-ér. Fotó: MTI (galéria)


A Sajó szlovákiai és hazai határ közeli szakasza igen lassan már apad. A hazai területen, a Borsod megyei Sajópüspökinél 402 centiméteres rekordvízállással tetőzött a folyó. Sajószentpéternél az eddig mért legnagyobb vízszintet, a májusi árhullámkor kialakult 402 centimétert meghaladó tetőzés valószínű.

Elsőfokú készültség Esztergomnál, Komáromnál

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Dunán Esztergom, Komárom és Almásfüzitő körzetében, míg Vének és Dunaremete között másodfokúra emelik este hattól a szintet – áll az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtöki közleményében. A Vágon jelentős árhullám alakult ki. Ez jelentősen befolyásolja a komáromi és esztergomi tetőzést is – említik meg, jelezve, hogy újabb belvízvédelmi készültséget a régióban nem kellett elrendelni. Az elöntött területekből 7800 hektáron van érvényben készültség, 2100 hektáron viszont ezt nem látták szükségesnek.

A Hernád szlovákiai alsó szakaszán, Hernádzsadánynál hajnalban stagnált a vízszint, míg legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan tovább árad. Hazai területen Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön három órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad.

A Sajó, a Hernád és a Bódva mentén 536 kilométernyi hosszon védekeznek, továbbá hegyvidéki, települési patakok mentén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6700 ember vesz részt a védekezésben; 314 embernek kellett kiköltöznie, 7272 ház veszélyeztetett, és 25 ezer lakót érint a kialakult helyzet.

A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint megközelítette a május 18-án kialakult 378 centiméteres maximumot, és várhatóan csütörtökön meg is haladja.

A Dunán egyelőre csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van, reggel 6 órától a Vének és Dunaremete közötti szakaszon. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelőtelepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel lezárják.

Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet, így szükség esetén a hadsereg készen áll arra, hogy minden eszközzel részt vegyen a védekezésben. A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700–750 katona dolgozik az árvízi védekezésben a legveszélyesebb pontokon.

Országszerte tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is.

Kettészakadt út Pásztón, a hasznosi víztároló közelében. A Kormányzati Koordinációs Bizottság vészhelyzetet rendelt el a településre. Fotó: MTI (galéria)


A kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többi között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra. Ez Győr megyében 2–3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.

Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet.

Szederkénynél már tetőzik a Karasica; a helyi iskola épületét elöntötte a víz szerda este – tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem csütörtökön az MTI-t. A község iskoláját szerdán este a tűzoltók próbálták megvédeni, de a víz betört az épületbe. A patak mentén több helyen kellett kiköltöztetni családokat szerda este, így Nagyharsányban, Alsószentmártonban és Olaszban is. Baranyában egyre több helyen oldják fel a forgalomkorlátozást, a korábban elzárt Alsómocsolád már megközelíthető. A 6-os főúton Mecseknádasdnál azonban félpályás forgalomkorlátozást vezettek be, miután a víz alámosta az utat.

Több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt. Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval. Sajóecseget gyakorlatilag körbezárta a Sajó, a 26-os főútról csak a kiépített ideiglenes védművön lehet bejutni a faluba, a Sajóecseg és Boldva közötti út járhatatlan.

Babakocsi váza egy vízzel elöntött udvaron Bőnyben. A településnél a következő öt órában tetőzik a Cuhai-Bakony-ér. Fotó: MTI (galéria)


A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóvámos és Szirmabesenyő közötti út és a sajógalgóci bekötő út is. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs és Hernádkércs, valamint a Fügöd és Hernádszentandrás közötti úton.

Ugyancsak járhatatlan a Sajólád és Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Nem lehet közlekedni az Edelény és Balajt, a Komjáti és Bódvalenke, a Nyékládháza és Ónod, a Pere és Hernádszentandrás, a Meszes és Krasznokvajda, az Alsóvadász és Homrogd, a Novajidrány és Vizsoly, az Adács és Vámosgyörk közötti úton sem.

A Hernád áradása miatt le kellett zárni a forgalom elől a Hidasnémeti és Gönc közötti út egy szakaszát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a kamionosokat, hogy a főutak lezárása miatt ne kerüljenek az alsóbbrendű utak felé, mert „katasztrofális állapotok vannak".

A Borsodi Volán járatai késnek, a buszok több helyen kimaradnak, kerülő utakon közlekednek. A társaság kéri az utasokat, hogy az állomásokon érdeklődjenek, mert a helyzet gyakori változásai miatt nem biztos, hogy a honlapjukon az aktuális helyzet látható.

A vasúti közeledési helyzet tovább romlott, további szakaszokat kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, késnek vonatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában