nem felelt meg

2021.09.14. 06:19

Vizsgálat Karácsony miatt: súlyos jogszabálysértések történtek

Súlyos jogszabálysértéseket állapított meg az Oktatási Hivatal (OH) a Corvinus 32 oktatóját vizsgálva, egy személy vonatkozásában – erősítette meg az OH.

Budapest, 2020. június 24. Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés ülésére 2020. június 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Valóban véget ért a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 32 oktatóját érintő vizsgálat, az Oktatási Hivatal (OH) az eljárás során egy személy vonatkozásában súlyos jogszabálysértéseket állapított meg, és az ellenőrzésekről készített feljegyzést a törvényi határidőig elküldte a BCE rektorának – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az OH sajtóirodája. Hangsúlyozták, hogy a személyi adatok védelme érdekében a konkrét személyekről nem adnak részletes információt.

A lap nemrégiben számolt be arról, hogy az OH vizsgálata során

32 oktató foglalkoztatását vették górcső alá, de csak Karácsony Gergely esetében találtak szabálytalanságokat.

Megírták azt is, hogy az OH megállapította: Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt. A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Úgy tudják, az OH vizsgálata összegzően azt állapította meg:

Karácsony tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak nem felelt meg, adjunktusi kinevezése pedig a törvényi előírásnak sem.

Az elmúlt hónapokban a Magyar Nemzet és más sajtóorgánumok is feltárták, hogy Karácsonynak nincs sem angolnyelv-vizsgája, sem PhD-fokozata, holott korábbi életrajzaiban – 2013-ban és 2018-ban is – előfordult, hogy erre hivatkozott. Az OH ennek nyomán kezdte meg a vizsgálatot. Karácsony Gergely az ATV-nek korábban azt mondta, azért nem sikerült megírnia a doktori disszertációját, mert a PhD-képzés megkezdését követően hamarosan aktív politikus lett, a kettőt pedig egyszerre már nem bírta.

Karácsony egyébként akkor oktatott – az OH vizsgálata szerint jogszerűtlenül – tanársegédként, illetve adjunktusként a Corvinuson, amikor azt a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette.

Mészáros baloldali elkötelezettségét jól illusztrálja, hogy 2002–2006-ig olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke. E tisztségében szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival. Karácsony pedig azokban az években már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. Cége, a Social Report Bt. összességében 25 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Karácsony ezzel kapcsolatban mindeddig csak annyit reagált: sajnálja, hogy egyetemet, oktatókat, tanárokat vegzálnak a szerinte nagy lejárató akciójukkal. „Legyen hát világos: büszke vagyok arra a közel 10 évre, amit oktatóként töltöttem a Corvinuson, büszke vagyok a tanítványaimra, büszke vagyok a közösen végzett tudományos munkára, és ezt holmi Fidesz-lakájok soha nem fogják tudni elvenni tőlem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában