Ország-világ

2017.07.06. 09:32

Washington kész a partnerségre Moszkvával

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán este bejelentette: az Egyesült Államok készen áll az együttműködésre Oroszországgal a szíriai rendezés ügyében.

[namelink name="Rex Tillerson"] közleményben fejtette ki az amerikai kormány álláspontját. Hangsúlyozta, Washington készen áll arra, hogy Moszkvával megvitassa olyan közös eljárások kidolgozását, amelyek szavatolnák a stabilitás megteremtését Szíriában. Ezek között említette Tillerson a repüléstilalmi övezetek létrehozását, a tűzszünet betartását ellenőrző megfigyelők alkalmazását, és a humanitárius segélyek összehangolt eljuttatását a rászorulókhoz.

 

Amennyiben országaink együttműködnek a biztonság megteremtésében, ezzel megvetik az alapot Szíria politikai jövőjének rendezéséhez is


- fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója.


A külügyminiszter kitért az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre is. Leszögezte, a terrorszervezet "mély sebet kapott" és "talán a teljes vereség határán áll", de Oroszországnak konstruktív szerepet kell vállalnia a legyőzésében.


Washingtoni elemzők szerint az amerikai-orosz együttműködésre tett ajánlat gesztusként is értékelhető [namelink name="Donald Trump"] és [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnök péntekre tervezett találkozója előtt. Donald Trump elnök a héten ugyanis részt vesz a G20-as országcsoport Németországban tartandó csúcsértekezletén, amelynek egyik kiemelkedő eseménye éppen az amerikai-orosz csúcstalálkozó lesz. Donald Trump első ízben folytat majd négyszemközti megbeszéléseket Vlagyimír Putyin elnökkel.    


Az amerikai elnök szerda este megérkezett európai látogatása első állomására, Lengyelországba.

Címkék#Putyin#g20

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában