Ország-világ

2019.03.08. 16:00

Weber: Orbán dönti el, melyik pártcsalád tagja legyen a Fidesz

A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (...), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni - közölte a politikus.

Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen - mondta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pénteken Varsóban. Manfred Weber az EPP vezetőségének tanácskozásán vett részt.

 

Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (...), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni

- közölte a politikus egy újságíró kérdésére válaszolva, aki Weber véleményét kérdezte Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról.

    

A magyar miniszterelnök vasárnap Lengyelországba, a NATO-csatlakozásról tartandó megemlékezésre utazik. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül - bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például, hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyen mi vagyunk -, (...) akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország".

    

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.


Manfred Weber a héten azt közölte, hogy a Fidesz kizárását három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni:

  • amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát,
  • Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól,
  • valamint biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában