Zajlanak Mandela állami gyászszertartásának előkészületei

A sowetói gyászolók tömegeit várják, a keddi szertartásra közel száz állami vezető jelezte részvételét.

Javában zajlottak hétfőn Nelson Mandela állami búcsúztatásának előkészületei a sowetói stadionban, ahová másnap gyászolók tömegeit várják – jelentette az AP amerikai hírügynökség a helyszínről.

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem ikonikus alakja, a Nobel-békedíjas Nelson Mandela múlt csütörtökön hunyt el. 95 éves korában, johannesburgi otthonában érte a halál, hosszú betegeskedés után.

A sowetói stadionban hétfőn javában zajlottak az előkészületek. Munkások egy emelvény felállításával foglalatoskodtak. A külföldi vezetők – köztük Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár – védelmére golyóálló üveget szereltek fel.

A 95 ezer férőhelyes sportcsarnok közelében több ezer rendőr fogja irányítani a forgalmat, biztosítani a gyászolók biztonságát és segíteni a magas rangú vendégek testőreinek munkáját. Több mint 80 ezer embert várnak a megemlékezésre. A létesítmény környékén lévő utakat lezárják, és a közeli stadionokban kivetítőket helyeznek el, hogy azok is követhessék az eseményt, akik már nem férnek be a szertartás helyszínére.

A gyászszertartás után három napon át, péntekig a dél-afrikai kormány pretoriai székhelyén ravatalozzák fel az elhunyt politikust. Temetését vasárnap tartják Qunuban, abban a faluban, ahol nevelkedett és ahol élete vége felé visszavonultan élt.

Eddig összesen 91 jelenlegi állam- és kormányfő, tíz korábbi vezető, 86 küldöttségvezető és 75 kiemelkedő személyiség erősítette meg részvételét a hivatalos megemlékezésen.

Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli kedden Pretoriában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Barack Obama amerikai elnök mellett jelen lesz Jimmy Carter, George W. Bush és Bill Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnökei. Mások mellett várhatóan tiszteletét teszi Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland király, Frigyes dán herceg és Hakoon norvég koronaherceg is. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hétfőn érkezett meg Johannesburgba, ahol délután a Nelson Mandela Alapítvány előtt mondott beszédet.

A kubai állami televízió közölte, hogy Raúl Castro államfő Bruno Rodríguez külügyminiszterrel együtt vesz részt a temetésen.

A Hszinhua kínai hírügynökség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a távol-keleti országot Li Jüen-csao alelnök képviseli majd a szertartáson. Hszi Csin-ping elnök “különleges megbízottjaként” már el is utazott Dél-Afrikába, ahol szerdáig marad.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi szándéka ellenére nem utazik el Mandela temetésére a túlságosan magas utazási költségek miatt. A média tudomása szerint mintegy hétmillió sékelbe (körülbelül másfél millió euróba) kerülne a repülőút, amelybe nemcsak az ő személyes utazása, hanem a biztonsági embereknek és felszereléseiknek a szállítása is beletartozna.

Dél-Afrikában vasárnap egyhetes nemzeti gyász kezdődött, amely december 15-én, Mandela temetésének napján ér véget. Hétfőn a dél-afrikai parlament alsó- és felsőháza együttes ülést tartott Fokvárosban az ország első fekete bőrű államfőjének emlékére. Az ülésteremben a “Thank you Madiba” és “Hamba Kahle Madiba” (“köszönjük, Madiba” angol és zulu nyelven) feliratokat helyezték el, amelyek Mandela törzsi nevén róják le tiszteletüket a Dél-afrikai Köztársaság atyjaként számon tartott politikus előtt.