Ország-világ

2013.12.09. 18:24

Zajlanak Mandela állami gyászszertartásának előkészületei

A sowetói gyászolók tömegeit várják, a keddi szertartásra közel száz állami vezető jelezte részvételét.

Javában zajlottak hétfőn [namelink name="Nelson Mandela "]állami búcsúztatásának előkészületei a sowetói stadionban, ahová másnap gyászolók tömegeit várják - jelentette az AP amerikai hírügynökség a helyszínről.

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem ikonikus alakja, a Nobel-békedíjas Nelson Mandela múlt csütörtökön hunyt el. 95 éves korában, johannesburgi otthonában érte a halál, hosszú betegeskedés után.

A sowetói stadionban hétfőn javában zajlottak az előkészületek. Munkások egy emelvény felállításával foglalatoskodtak. A külföldi vezetők - köztük [namelink name="Barack Obama"] amerikai elnök és [namelink name="Ban Ki Mun "]ENSZ-főtitkár - védelmére golyóálló üveget szereltek fel.

A 95 ezer férőhelyes sportcsarnok közelében több ezer rendőr fogja irányítani a forgalmat, biztosítani a gyászolók biztonságát és segíteni a magas rangú vendégek testőreinek munkáját. Több mint 80 ezer embert várnak a megemlékezésre. A létesítmény környékén lévő utakat lezárják, és a közeli stadionokban kivetítőket helyeznek el, hogy azok is követhessék az eseményt, akik már nem férnek be a szertartás helyszínére.

A gyászszertartás után három napon át, péntekig a dél-afrikai kormány pretoriai székhelyén ravatalozzák fel az elhunyt politikust. Temetését vasárnap tartják Qunuban, abban a faluban, ahol nevelkedett és ahol élete vége felé visszavonultan élt.

Eddig összesen 91 jelenlegi állam- és kormányfő, tíz korábbi vezető, 86 küldöttségvezető és 75 kiemelkedő személyiség erősítette meg részvételét a hivatalos megemlékezésen.

Magyarországot [namelink name="Semjén Zsolt"] miniszterelnök-helyettes képviseli kedden Pretoriában - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Barack Obama amerikai elnök mellett jelen lesz [namelink name="Jimmy Carter"], [namelink name="George W. Bush"] és [namelink name="Bill Clinton"], az Egyesült Államok korábbi elnökei. Mások mellett várhatóan tiszteletét teszi [namelink name="Károly"] walesi herceg, [namelink name="Vilmos Sándor "]holland király, [namelink name="Frigyes "]dán herceg és [namelink name="Hakoon"] norvég koronaherceg is. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hétfőn érkezett meg Johannesburgba, ahol délután a Nelson Mandela Alapítvány előtt mondott beszédet.

A kubai állami televízió közölte, hogy [namelink name="Raúl Castro "]államfő [namelink name="Bruno Rodríguez "]külügyminiszterrel együtt vesz részt a temetésen.

A Hszinhua kínai hírügynökség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a távol-keleti országot Li Jüen-csao alelnök képviseli majd a szertartáson. Hszi Csin-ping elnök "különleges megbízottjaként" már el is utazott Dél-Afrikába, ahol szerdáig marad.

[namelink name="Benjámin Netanjahu"] izraeli miniszterelnök korábbi szándéka ellenére nem utazik el Mandela temetésére a túlságosan magas utazási költségek miatt. A média tudomása szerint mintegy hétmillió sékelbe (körülbelül másfél millió euróba) kerülne a repülőút, amelybe nemcsak az ő személyes utazása, hanem a biztonsági embereknek és felszereléseiknek a szállítása is beletartozna.

Dél-Afrikában vasárnap egyhetes nemzeti gyász kezdődött, amely december 15-én, Mandela temetésének napján ér véget. Hétfőn a dél-afrikai parlament alsó- és felsőháza együttes ülést tartott Fokvárosban az ország első fekete bőrű államfőjének emlékére. Az ülésteremben a "Thank you Madiba" és "Hamba Kahle Madiba" ("köszönjük, Madiba" angol és zulu nyelven) feliratokat helyezték el, amelyek Mandela törzsi nevén róják le tiszteletüket a Dél-afrikai Köztársaság atyjaként számon tartott politikus előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában