Adevarul: interjú Vona Gáborral

A határon túli magyarok számára megadandó, letelepedés nélküli magyar állampolgárság, valamint a területi és kulturális autonómia ügye mellett foglalt állást Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Adevarul című román lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

A Vona Gábort ábrázoló nagy fényképpel együtt másfél újságoldalt kitöltő interjúban a pártvezető elmondta: a kormánypárttal való konzultáció (a román lap tévesen úgy írja: a többi kormánypárttal való konzultáció") után a Jobbik keresni fogja a lehetőséget a magyar állampolgárság megadására a határon túli magyarok számára.

Jelezte azt is, hogy a párt gazdaságfejlesztési programot is szükségesnek lát a Kárpát-medencei magyarság számára. A "magyarok újraegyesítését" (szó szerinti fordítás a lapból) a Jobbik szerint a gazdasági fejlődés, valamint az oktatás és a kultúra támogatásával lehet megvalósítani.

Vona Gábor a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit is támogatja, az interjúban egyaránt megemlíti a kulturális és a székelyföldi területi autonómiát. A romániai magyarság helyzetére szerinte különösen oda kell figyelni az "előrehaladott asszimiláció" miatt.

Az interjúalany törvénytelennek nevezte a budapesti bíróság tavaly nyári döntését, amellyel feloszlatták a Magyar Gárdát. Azt is nehezményezi, hogy a hazai és a nemzetközi sajtó igyekezett táplálni az előítéleteket a Jobbikkal kapcsolatosan. Vona Gábor elutasítja azokat a vádakat, amelyek szerint pártja fajgyűlölő, cigányellenes vagy antiszemita lenne. Úgy véli: ellenfeleinek az nem tetszik, hogy a Jobbik "nevén nevezte" a dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!