Pénteken egyeztetnek a pártok az alakuló üléséről

Pénteken, az Országház Delegációs termében tartják az új összetételű törvényhozás alakuló ülését előkészítő első egyeztetésüket az idei választásokon parlamentbe jutott pártok képviselői.

A köztársasági elnök által összehívott megbeszélések feladata az alakuló ülés feltételeinek megteremtése és az ülésen meghozandó döntések előkészítése. Ezek közül a legfontosabbak: meghatározni az Országgyűlés alelnökeinek és jegyzőinek számát és megjelölni a tisztségviselőknek javasoltakat - tájékoztatta az MTI-t Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön.

Sólyom László köztársasági elnök a parlamentbe bejutott pártok vezetőinek címzett hétfői levelében tett javaslatot arra, hogy az alakuló ülést előkészítő egyeztetések még ezen a héten, lehetőség szerint pénteken kezdődjenek meg.

Az MTI úgy tudja, a pénteki egyeztetésen a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) Tari Sándor hivatalvezető képviseli.

A Fideszt Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János képviseli majd, akit Orbán Viktor pártelnök a képviselőcsoport élére szán.

Az MSZP-től Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, valamint Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető lesz ott, és várhatóan Szekeres Imre elnökhelyettes is részt vesz a munkában.

A Jobbik részéről Vona Gábor elnök, Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke, valamint Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató lesz ott az egyeztetésen.

A KDNP-től Harrach Péter leendő frakcióvezető és Rubovszky György megy el a megbeszélésre.

A Lehet Más a Politika képviseletére a szóvivők, Schiffer András, Jávor Benedek, Szabó Tímea, valamint Mile Lajos kapott felhatalmazást; hogy pontosan ki lesz ott a megbeszélésen, egyelőre nem jelölték meg - tájékoztatta a párt csütörtök délelőtt az MTI-t.

A KEH hétfőn közölte, hogy Sólyom László május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, feltéve, hogy a parlamenti választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások lezajlanak addig.

A Fidesz-KDNP vasárnap este, a 2010-es országgyűlési választások második fordulójában megszerezte a kétharmados parlamenti többséget. Sólyom László szerdán bejelentette, hogy Orbán Viktort, a pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét jelöli majd kormányfőnek a Ház alakuló ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!