Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A hibás teljesítéstől a kötbérig: csak regisztrált kivitelezővel dolgoztassunk! - szakértőink válaszoltak

Csongrád megye - Fogyasztóvédelmi sorozatunkban sokakat érintő témakörben, a lakásépítéssel, a határidőcsúszással, a garanciával kapcsolatban vártuk kérdéseiket, észrevételeiket. Kiderült, érdemes már menet közben jelezni a hibát, és újra beigazolódott a szállóige: a szó elszáll, az írás megmarad.
– Év végére készül el az új lakásunk. Ha átadás után valami hibát találok, meddig kérhetem, hogy garanciában javítsa ki az építési vállalkozó?
– Jó tudni, hogy ha hiányosságot tapasztal, ezt már az építés során érdemes jelezni írásban is, egy esetleges későbbi vita esetére, a bizonyíthatóság érdekében. Helyesen tesszük, ha folyamatosan figyelemmel kísérjük az építés fázisait, az egyes részteljesítéseket is átvesszük, és probléma esetén haladéktalanul jelezzük a hibát. Sokkal könnyebb még menet közben kijavítani, mint az átadás után orvosolni a később jelzett hiányosságot.
A kötelező jótállás kiterjed az újonnan épített lakások szerkezetére, meghatározott lakás- és épületberendezések beépítésére, illetve beszerelésére, valamint a lakásokat kiszolgáló helyiségekre is. A jótállási időt ilyenkor a műszaki átadás-átvételi eljárástól kell számítani, és az három, öt vagy tíz év, attól függően, milyen épületszerkezetről, -berendezésről vagy éppen lakásokat kiszolgáló helyiségről van szó.

– Sok a megbízhatatlan, probléma esetén elérhetetlen vállalkozó. Honnan szerezhetek információkat a cégekről?
– Valóban nem mindegy, kit bízunk meg a kivitelezéssel. Fontos, hogy a vállalkozás megfelelő szakértelemmel rendelkezzen és elérhető legyen. A kiválasztásban a megrendelőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külön cégnyilvántartással is segíti. Amelyik vállalkozás építőipari kivitelezéssel szeretne foglalkozni, annak be kell jelentenie ezt a kamara Építésügyi Regisztrációs Irodájánál, amely nemcsak ezt a nyilvántartást vezeti, hanem ellenőrzi azt is, hogy a cég rendelkezik-e az építőipari jogosultsággal. Fontos, hogy az elektronikus cégjegyzéken keresztül díjmentesen informálódhatunk a vállalkozás felől.
 
Kísérjük figyelemmel az építés fázisait! Illusztráció: Frank Yvette
Kísérjük figyelemmel az építés fázisait! Illusztráció: Frank Yvette

– Nyár végén költöztünk be a lakásunkba, a hibákat telefonon jeleztem az építési vállalkozónak, de azt mondta, sok a munka, nem ér rá. Ez így szabályos?
– Jótállás alá tartozó hibánál a vállalkozónak ingyenesen ki kell azt javítania vagy a munkát újra el kell végeznie. Ez alól akkor mentesül, ha bizonyítani tudja, hogy az ok az ingatlan átadása után keletkezett. Amint a fogyasztó bejelenti a hibát, azt tizenöt napon belül meg kell vizsgálni, majd törekedni kell ez időn belüli orvoslására is. Fontos, hogy a hibákat mindig írásban, utólagosan is bizonyíthatóan jelezzük a vállalkozónak. Amennyiben a jogvita nem rendeződik, békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhatunk.

– Ha a családi ház átadásával késik a vállalkozó, kérhetek kötbért?
– A polgári törvénykönyv szerint a vállalkozó meghatározott pénzösszeg fizetésére kötelezheti magát arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, nem szerződésszerűen teljesít. Tehát megrendelőként kötbérigényt akkor érvényesíthetünk, ha ezt a szerződésben előre írásba foglaltuk. Kötbért ki lehet kötni arra az esetre, ha a kötelezett egyáltalán nem teljesít, de arra is, ha hibásan. Fontos, hogy a kötbér érvényesítése a teljesítés követelését kizárja, ugyanakkor késedelemre vagy a hibás teljesítésre kikötött kötbér megfizetése nem mentesíti a vállalkozót a teljesítés alól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivitelező, határidő, jótállás - Kérdezze szakértőinket! Járt már pórul lakásépítéssel?

Kivitelező, határidő, jótállás - Kérdezze szakértőinket! Járt már pórul lakásépítéssel?
Fogyasztóvédelmi sorozatunkban fontos, sokakat érintő témakörben, a lakásépítéssel, a határidőcsúszással, a garanciával kapcsolatban várjuk kérdéseiket, észrevételeiket. Tovább olvasom