Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Meddig viheti vissza a karácsonyi ajándékot?

Meddig viheti vissza a karácsonyi ajándékot?Tipikus ünnep utáni látkép. Sorban állás a vevőszolgálatnál. Fotó: Kuklis István
Csongrád megye - Sok karácsonyi ajándék esetében okozhat gondot, hogy barátunk, rokonunk, nagylányunk nem viheti vissza, ha mégsem találtuk el az ízlését. Mivel hibátlan termék visszavételére semmilyen jogszabály nem kötelezi a kereskedőt, eltérő a kialakult gyakorlat. Ebben segít eligazodni a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) és a CP Contact közös kutatása.
Ha katalógus- vagy webáruházban, esetleg árubemutatón vettünk valamit, 14 napig tudunk elállni a vásárlástól, ilyenkor a vételár is visszajár. Hagyományos üzletben a hibátlan áru cseréjét vagy árának visszatérítését jog szerint nem követelhetjük – akár rossz a méret, akár kettőt kaptunk belőle, vagy éppen csak nem tetszik a portéka.

Rugalmasan kezelik

Szerencsére az üzletek nagy része a vásárlók bizalmának elnyeréséért vállalja, hogy megadott határidőig és bizonyos feltételek mellett visszaveszi a nem tetsző ajándékot, egyéb portékát. Ez azonban boltról boltra eltérő feltételek mellett történik, ezért az előrelátók olyan üzletet választottak, ahol akár egy hónapon túl is elfogadják az ilyen igényt.
 
Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Különösen a műszaki és a játékáruházak szabnak meg szűk határidőket, 0–3 hetet a visszavételre, és jellemzően a karácsonyi időszakban sem tesznek kivételt. A ruházati és könyváruházak általában ugyancsak néhány hetet adnak, ám ezt a decemberben vásárolt áruk esetében meghosszabbítják január második hetéig. Ahol alapból is legalább egy hónap a határidő, nincs külön eljárás az ünnepi időszakban.

Egyre többen visszaadják a vételárat

A felmérésben érintett láncok 69 százaléka adott határidőn belül nem csupán a termék levásárlására ad lehetőséget, hanem kérésre a vételárat is visszatéríti. Ez jelentős előrelépést jelent a tavalyi 44 százalékhoz képest. A ruházati, cipő-, sport- és bútoráruházak, illetve a hiper- és szupermarketek a legrugalmasabbak. A bútoráruházak jó része egy hónapig fogad el készpénz-visszatérítési igényt, a levásárlás lehetőségét azonban akár egy évig is biztosítja.
 
Kattintson a képre a nagyobb méretért!

A webáruházakhoz igazodnak

– Mivel internetes vásárlás esetén 14 napos a vevők elállási joga, a versenyben maradni akaró hagyományos üzletek ezt az időszakot szintén biztosítják. Nem sokat ér a cég visszafogadási ajánlata, ha a vásárlót erről nem tájékoztatták megfelelően. A feltételeket nagyon szigorúan be kell tartani. Ha egy cég azt mondja, hogy 60 napig visszaveszi a hibátlan termékeket, és ezt nem teszi meg, az fogyasztóvédelmi szankciókat von maga után. Akkor is, ha ezt a felajánlást nem jogszabály alapján, hanem önként tette.

Jó példák

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének honlapján, a fome.hu portálon, a Hírek rovatban alapos táblázat mutatja, melyik üzlet mit, hogyan és meddig vesz vissza. Ebből szemezgetve kiderül, hogy bútor- és barkácsfronton a Praktiker a nyerő, egy hónapon belül készpénzt fizet vissza, de egy évig levásárolhatjuk, vagy utalványt kapunk.

Ruházatban a C&A a legjobb, az általános egy hónapot január közepéig meghosszabbítja. A hiper- és szupermarketek közül az Aldi ajánlata a legkedvezőbb, két hónapos pénzvisszafizetése duplája a többinek. Cipőben a Deichmann a maga 2 évével úgy lenyomja a konkurenciát, hogy már-már sajtóhibára gyanakodunk. A műszaki áruházaknál a Media Markt 3 héttel is nyerő, persze csak sértetlen csomagolás esetén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárban legyünk körültekintőbbek az ajándékokkal

Vásárban legyünk körültekintőbbek az ajándékokkal
Fogyasztóvédelmi sorozatunk szezonális részében a karácsonyi vásárlás, ajándékozás témakörében vártuk olvasóink kérdéseit, panaszait. Féljünk-e a vásároktól, a kínai termékektől, avagy mikor romlik meg a tartós keksz? Tovább olvasom