Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Mikor hasznos a kizárólagos szerződés ingatlaneladáskor?

Mikor hasznos a kizárólagos szerződés ingatlaneladáskor?
Az ingatlanközvetítő irodákról vártuk olvasóink kérdéseit, a fogyasztóvédelmi szakértők válaszaiból kiderült, nem mindegy, milyen tartalmú szerződést kötünk velük - fontos a kizárólagosság és a jutalék kérdése. Következő témánk nyaralási előkészületekben próbál segíteni.
– Nem olvastam el részletesen az ingatlanközvetítős szerződést, amelyet egy hónapja kötöttünk. Kiderült, kiemelten hirdetik a lakást, így más módon nem adhatom azt el jutalékfizetés nélkül. Ez jogszerű?

– Az általános szerződést kötő ügyfelek ingatlanát bárki értékesítheti, nemcsak az adott iroda, kizárólagos megbízásnál a vállalkozás ehhez az opcióhoz kedvezményeket társít. Lényege, hogy a hirdető más irodával nem áll szerződésben, illetve nem is kezdeményez ilyet, ő maga azonban eladhatja/kiadhatja az ingatlant. Gyakran olvasni exkluzív és prémium szerződésről is.
 

Exkluzív szerződés esetén kizárólag az iroda értékesítheti az ingatlant, prémiumnál az irodán kívül az ügyfél maga is eladhatja/kiadhatja azt. A nagyobb közvetítőknél a két felső kategória jellemzően egy: a tulajdonos „saját személyes körében" értékesítheti az ingatlant anélkül, hogy az iroda jutalékot vagy kötbért számítana fel, de külsősöknek történő értékesítés esetén már felszámolják a jutalékot.

– Alapesetben az eladó fizeti az ingatlanközvetítőt, ám olvastam, hogy a sikerdíj osztódhat az eladó és a vevő között. Ez így szabályos?
 
Mi rontotta el a legutóbbi nyaralását?
Nincs ember, aki végigolvassa az utazási irodák általános szerződési feltételeit. Volt már problémája ebből? Hogyan oldódtak meg a panaszai? Az óvatosabbak útlemondási biztosítást is kötnek, bármi közbejöhet az indulásig. Adódott vitája abból, hogy az iroda vagy a biztosító nem minősítette váratlannak a nyaralásukat meghiúsító eseményt?

Van, aki megtervezi a fakultatív programokat, és ezekért előre fizet is az irodáknak. Járt már úgy, hogy a helyszínen olcsóbban befizethette volna ezeket, mint ahogy azokat felszámolták? Kihez fordulhat, ha a lefoglalt út többe kerül, mint amennyiért hirdették?

Sok iroda hirdet olcsó utazást, ám a túl alacsony ár visszaköszönhet a szoba minőségében. Járt már úgy, hogy a tenger helyett a szálloda hátsó udvarára nézett az ablaka? Ossza meg velünk problémáját, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a panaszfal@delmagyar.hu címre várjuk.

– Az esetek többségében valóban az ingatlanközvetítővel szerződő felet terhelik a díjak, ám előfordulhat ettől eltérő megállapodás is. Az utóbbi időben már találkozhatunk az úgynevezett felezőcsomaggal, használata akkor lehetséges, ha a vevő erről tud. Lényege, hogy a vásárlóval és az eladóval is kötnek egy-egy szerződést, a sikerdíjfizetési kötelezettség pedig megoszlik a két fél között. Fontos, hogy akár vevőként, akár eladóként kötünk szerződést az ingatlanközvetítővel, mindenképpen figyelmesen és részletesen olvassuk el.
 

– Vannak ingatlanos portálok, amelyek a legjobbnak titulálják magukat. Honnan tudom, hogy valóban ők a legjobbak, ott van a legtöbb ingatlan stb; lehet ilyet mondani, írni?

– Az ingatlanpiacra is jellemző, hogy hangzatos szlogenekkel, felsőfokú jelzőkkel keltik fel a leendő ügyfelek figyelmét, ezek az úgynevezett piacelsőségi állítások. Nem is gond mindaddig, amíg a cég bizonyítani tudja azokat, ám legtöbbször nincs valóságtartalma a hangzatos jelzőknek. A fő elvárás az, hogy a piacelsőségi állítások bizonyíthatóak legyenek – ezzel kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatalnak vizsgálata is indulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járt már pórul ingatlan adásvétellel, közvetítő irodával?

Járt már pórul ingatlan adásvétellel, közvetítő irodával?
Előfordult, hogy maga találta meg lakása vevőjét, az ingatlaniroda mégis sikerdíjat kért? Ossza meg … Tovább olvasom