Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csengeléről is jön Makóra a zöldség

Makó - A Délmagyarországban minden szombaton ős- és kistermelőket mutatunk be. Az új sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Tegnap a makói piacon jártunk, és kiderült: még Csengeléről is érdemes ide áthozni a zöldséget, illetve hogy még mindig virágzik a bigecskultúra, és hogy a virágkertészet családi hagyomány is lehet.
Saját készítésű túró, tejföl, házi szalonna, krumpli, sárgarépa, petrezselyem, hagyma és még sok egyéb – ha az ember meglátja a makói Kovács Jánosné standját a Maros-parti város piacán, szinte úgy érzi, máshová már nem is kell mennie, itt megkaphat mindent, ami az otthoni sütés-főzéshez kell. Megtudtuk tőle, amit árul, mind az Ószegedi utcai bigecsekből származik, azaz még mindig virágzik a hétvégi kiskertek kultúrája Makón. Persze tartanak otthon 30 disznót és 2 tehenet is. A legkeresettebbek most a zöldségfélék – amikor beszélgettünk, valaki épp petrezselymet kért, de addigra elfogyott.

– A jó túró titka az, hogy ne legyen savanyú a tej, amikor be van oltva. Amit reggel fej az ember, azt délután már csinálni kell – avat be bennünket. A házi túrónak egyébként most 900 forint kilója, azaz olcsóbb, mint a bolti, s tesszük hozzá: finomabb is.

Kovács Jánosné standján szinte mindent megkapni, ami a főzéshez kell.
Kovács Jánosné standján szinte mindent megkapni, ami a főzéshez kell.

85 esztendős édesapjával együtt termeszti rózsáit három fóliaházban a makói Kardos Anikó, aki azt mondja, a virágok szeretete nála családi örökség.

Túrós lepény Kovács Jánosnétól

– A finom házi túróval készülő sütemények közül talán a túrós lepény a legnépszerűbb – mondja Kovács Jánosné. Elkészítése egyszerű: a kalácstésztára kerül rá a túró, összekeverve egy kis tejföllel, majd ezt ki kell sütni a sütőben. A sütőt persze elő kell melegíteni, a tepsit pedig kivajazni, a töltelék anyagait pedig egyszerűen össze kell keverni. A lepény nagyjából 50 percig sül. A túró lehet kapros is, sokan úgy szeretik.– Már szinte óvodáskoromban segédkeztem a szüleimnek a virágokat hordani, kötözni. Ők akkor Pestre vitték ezeket eladni – meséli. Kora tavasztól árul a makói agórán, először boglárkát, aztán nárciszt, tulipánt, majd anyák napjától rózsát. Utóbbit egy rövid nyári szünetet leszámítva egészen őszig kínálja vevőinek kedves mosollyal, jó szóval. Nem könnyű a termesztésük, hiszen hetente egyszer-kétszer permetezni kell őket, s közben a fóliában akár 45 fok is lehet, ráadásul hiába a gyakorlott kéz, a tüskés növények bizony rendre megszúrják – teszi hozzá. Ennek ellenére nem tud betelni velük, szereti a virágokat.

Kardos Anikó egészen őszig kínálja vevőinek a rózsákat kedves mosollyal, jó szóval.
Kardos Anikó egészen őszig kínálja vevőinek a rózsákat kedves mosollyal, jó szóval.

– Otthon is van mindig, nem érezném magamat jól virágok nélkül – vallotta meg.

Csengeléről érkezett zöldségeivel Zsikóné Bársony Mária. Szebbnél szebb uborka, burgonya és zeller sorakozik a pultján. Nála az uborka fogy a legjobban, amit most a kovászos uborka készítéséhez vásárolnak; mint mondja, most ennek van a szezonja. A krumplit 1 hektáron, a szabad ég alatt termesztik, a többi fólia alatt terem. Amikor megpillantjuk a kezét, megjegyzi: ez is kemény munka, nincs se hétvége, se ünnepnap, állandóan dolgozni kell.

Zsikóné Bársony Máriánál most az uborka a sláger. A szerző felvételei
Zsikóné Bársony Máriánál most az uborka a sláger. A szerző felvételei

– Tegnap a férjemmel hajnali 2-ig pakoltuk a ládákat, készültünk a mai vásárra, aztán alig kétórányi alvás után, 4-kor csörgött a vekker – árulta el. És hogy miért épp Makón árul? Kiderült, van egy jó ismerősük, aki ugyancsak a városi piacon kereskedik, épp a szomszédos asztalnál.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkaságok a Mars téren

Ezúttal egyedi termékeket találtunk a szegedi Mars téren: bordáskelt, gömbcukkinit és kecskesajtot. Tovább olvasom