Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Parlagfűből készül szirup az allergia megelőzésére

Szeged - A Délmagyarországban minden szombaton ős- és kistermelőket mutatunk be. A sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ezúttal a Bödön piacon jártunk, amely havonta egy alkalommal várja a kézműves termékek kedvelőit - július óta a Szeged Plaza parkolójában.
– Három éve főállásban ezzel foglalkozom – mutatott körbe lekvárokkal és zöldségkrémekkel kirakott standján Lehoczkyné Serfőző Enikő. – Azután kezdtem el befőzni, miután elveszítettem a munkámat. Bár ez több mint napi 8 óra elfoglaltság, két hét alatt nagyobb sikerélményt adott, mint a szakmám.

A szegedi asszony tartósítószer, állományjavító és minden más mesterséges anyag nélkül készíti termékeit. Lekvárjaiban nincs zselatin sem – azt mondja, inkább legyen folyósabb, de természetes. Igazi különlegességeket is találtunk nála: somból, kökényből, sőt lila hagymából is készít lekvárt, az eperbe pedig levendulát, borsmentát kever. A kedvencünk viszont a zölddió-lekvár volt, amelyet nagymamája receptje alapján főzött. A sós termékeknek még ezeknél is nagyobb sikerük van.

– A fetás gomba, a fetás paprika és a zakuszka fogy a legjobban. Ezekből nem lehet eleget készíteni.

Lehoczkyné Serfőző Enikő mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készíti lekvárjait és zöldségkrémeit.
Lehoczkyné Serfőző Enikő mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készíti lekvárjait és zöldségkrémeit.

Császár Katalin egészséges nassolnivalókat kínál a Bödönön. Gádorosról jár Szegedre minden hónapban: ottani tanyájukon termesztik a búzát, amelyből a saját készítésű tönkölylisztet készítik. Ez az alapja minden süteményüknek.

– Több vitamin és ásványi anyag van ebben a lisztben, és a fehérjetartalma is 50 százalékkal több, mint a fehér lisztnek – sorolta az előnyeit. Fiával és menyével közösen sütik otthon árujukat, amely nem csak a liszt miatt minőségi.

– Mindenhez vajat és étcsokoládét használunk – mondta. Slágertermékeik a Pilóta és az Oreo keksz, valamint a sajtos tallér, de van hókiflijük, darálós kekszük és mézes puszedlijük is. – Tavaly októberben kezdtük, de már most sok kisgyermekes anyuka a törzsvevőnk. Most még kicsiben dolgozunk, de szeretnénk fejleszteni.

Császár Katalin egészséges nassolnivalókat kínál a Bödönön. A saját készítésű tönkölyliszt az alapja minden süteményüknek. Fotó: Kuklis István
Császár Katalin egészséges nassolnivalókat kínál a Bödönön. A saját készítésű tönkölyliszt az alapja minden süteményüknek. Fotó: Kuklis István

A Befőzde előtt is folyamatosan kígyózott a sor a legutóbbi Bödönön. Az itteni termékek egyedülállók: szörpöket, szirupokat és zseléket készítenek gyógynövényekből.

– A rózsáról és az orgonáról például sokan nem tudják, hogy régen gyógynövényként használták. Ezek szintén szerepelnek a kínálatban – mondta Rácz Erika, aki férjével, Fóris Józseffel mindszenti tanyájukon termeszti a gyógynövényeket, amelyeket a környékben gyűjtött növényekkel egészítenek ki.

Levendulaszörp

Hozzávalók: 1 liter víz, fél kiló barna nádcukor, fél kiló méz, 1 citrom héja és leve, 1 teáskanálnyi citromsav, 30 gramm szárított levendulavirág.
A levendulaszörp elkészítési módja: a mézből, a cukorból és a vízből szirupot főzünk. Beletesszük a levendulavirágot, a citrom héját, és néhány percig forraljuk. Végül hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és a citromsavat, és egy egész éjszakára állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és újraforraljuk, majd kifőzött üvegekbe töltjük, melyeket lezárás után dunsztba teszünk. Hideg szódával vagy ásványvízzel fogyasztva a legjobb. Az ínyencek citromfű- vagy mentalevelekkel fokozhatják az ízélményt.



– A szörpök nagy mennyiségű gyógynövény felhasználásával készülnek, ezért ugyanolyan hatásuk van, mint a teáknak. A szirupok hasonlóképpen, ezek egy része ráadásul nemcsak kivonatot tartalmaz, hanem maga a növény is bennük van. Ezeket lehet öntetként használni édes ételekhez, vagy akár betegség esetén kiskanállal megenni.

Rácz Erika tanyájukon termesztett és környékben gyűjtött gyógynövényekből készíti termékeit
Rácz Erika tanyájukon termesztett és környékben gyűjtött gyógynövényekből készíti termékeit

A termékek között a bodza, csalán és akác mellett olyan kuriózumot is találtunk, mint a parlagfű. – Ennek a szirupját allergia megelőzésére vagy a tünetek enyhítésére viszik. Eredetileg nem szerepelt a kínálatban, de annyian keresték, hogy elkészítettem – mondta Rácz Erika, aki hódmezővásárhelyi telephelyükön készíti a növények hevítésével a termékeket.

– A férjem a tűzhelymester, három egyetemista fiunk pedig időnként még befogható csomagolásra. Ily módon lett családi a vállalkozás – mondta.

Ki, hol, mit készít és árusít?
A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével.
A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűségesek a vásárhelyi piachoz

A Délmagyarország Piacterére ma paprika, karfiol, egyéb zöldségek és különféle mézek kerültek, utóbbiak ezüst okleveles vásárhelyi méhészetből. Tovább olvasom