Hirdetés

2021.12.29. 22:00

Nemzetközi rangra emelkedett a magyar hagyományőrző sportok elismertsége

2021 novemberében a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott, 16 regionális alapszervezetből álló Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét.

PR-cikk

Isztambulban Necmeddin Bilal Erdoğan (Törökország köztársasági elnökének fia)  az Etnosport Világszövetség elnökének meghívása alapján megbeszélést folytatott Bíró András Zsolttal a Magyar Turán Alapítvány valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnökével.

2021 novemberében a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott, 16 regionális alapszervezetből álló Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét. 

A hagyományőrző sportok tevékenységének támogatása, koordinálása és népszerűsítése mára már szükségszerűvé tette a széles nemzeti összefogáson alapuló sportszervezeti struktúra kiépítését és megszilárdítását Magyarországon. 

A szövetség szervezete és működése kiterjed minden magyarországi régióra, valamint felöleli a Kárpát-medencei magyarság által lakott területeket is. A tagszervezetek közös döntése alapján a szövetség folyamatosan bővíthető, mindazokkal a tagokkal, amelyek folyamatosan működnek és megfelelnek a szervezet alapkritériumainak.

Bilal Erdoğan (balról) és Bíró András Zsolt

2021 decemberében a Világ legjelentősebb, hagyományos sportokat tömörítő és támogató szervezete a törökországi központú Etnosport Világszövetség (World Ethnosport Confederation-WEC) vezetőségének meghívására Isztambulba látogatott a Magyar Turán Alapítvány vezetősége. 

Az Etnosport Világszövetségének vezetőségével tárgyalt a magyar küldöttség. A megbeszéléseken Levent Akici (a WEC sport és intézményi kapcsolatok igazgatója) és Enes Duman (WEC- Kelet Európa és Balkán régió koordinátora) is részt vettek. A megbeszélésen részt vett a Magyar Turán Alapítvány törökországi szervezeti koordinátora Ahmet Barışçil úr is.

A szervezetek közötti együttműködés pontjainak áttekintése mellett a 2022 őszén megrendezendő Nomád Világjátékok szervezési kérdései is napirendre kerültek. A tárgyalásokat követően Necmeddin Bilal Erdoğan az Etnosport Világszövetség elnöke külön megbeszélést folytatott Bíró András Zsolttal a Magyar Turán Alapítvány valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnökével.

A két szervezeti elnök szívélyes hangulatban tárgyalt az Etnosport Világszövetség központi Isztambuli rezidenciáján a Boszporusz partján. A két szervezet több éve együttműködik a hagyományőrző sportok területén, 2022-évtől pedig szervezeti partnerség alapján fogják folytatni az együttműködést.

Etnosport vezetőkkel a Bosporusnál, jobbról a második Bíró András Zsolt

A tárgyalásokat megelőzően Bíró András Zsolt elnök Üzbegisztánban és Kirgizisztánban egyeztetett a Magyar Turán Alapítvány Közép-ázsiai testvérszervezeteivel, valamint videokonferencián tárgyalt a kazak, türkmén, azerbajdzsáni, mongol és tadzsikisztáni partnereivel. 

A 2022 évben jelentős előrelépés várható a magyar hagyományőrző sportok fejlődése szempontjából valamint a testvérnépekkel való szervezeti együttműködés területén.

Több hazai (Kárpát-medencei) sport rendezvény megszervezését tervezi a szövetség, valamint a 2022 év két nagyszabású nemzetközi eseményének előkészítése lesz a legnagyobb feladat, augusztusban a bugaci Magyar Törzsi Gyűlés- Kurultaj (Hun- Türk Kurultaj) és az őszi, törökországi Nomád Világjátékok. 

Képek forrása: Magyar-Turán Közhasznú Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában