Hirdetés

2023.05.23. 00:00

Európa legjelentősebb gabonatudományi konferenciája

Több mint húsz országból érkeztek a kutatók Szegedre

PR cikk

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Újszegeden a Forrás Szállodában tanácskozott 22 ország 125 kutatója május 15–20. között. A konferencián 115 tudományos prezentációval (előadások és elektronikus poszterek) vonultak fel az előadók – tudtuk meg Dr. Tóth Beáta kutatási igazgató és Dr. Bóna Lajos senior kalászos gabona nemesítőtől, a konferencia fő szervezőitől.  

A Gabonakutatóban már korábban is rendeztünk hasonló nemzetközi eseményeket

 – mondta Bóna Lajos. Andreas Börner, az Eucarpia német elnöke épp egy ettől kisebb, de igen jelentős és jól sikerült szegedi nemzetközi szimpóziumot követően, 2018 őszén keresett meg, hogy vállalnánk-e a gabonatudományi konferencia szervezését. Örömmel mondtunk igent, a lezárások miatt azonban halasztanunk kellett. Mi mindenképp személyes részvételű konferenciában gondolkodtunk, az elektronikus meetingek hasznosak és sok tekintetben természetesen szükségesek is, de teljességgel nem pótolják a személyes találkozásokat, a diskurzust és az élményeket.   

Az EUCARPIA – European Association for Research on Plant Breeding – a növénynemesítők, genetikusok, növénybiológusok legjelentősebb nemzetközi szervezete, amelynek tagjai kutatók és KFI-intézmények. A szervezet – amely tömöríti az összes termesztett növényfaj kutatóit, a zöldségféléktől a gyümölcsökön át a dísznövényekig – szekciókban dolgozik. Legnagyobb a kalászos gabonáké (Cereals Section), ennek 700 tagja végez a búza, árpa, tritikálé, rozs és zab termesztett és ősi rokonfajaiban kutatásokat. A Gabonatudományi Konferenciát általában 3 évente rendezik meg, az utolsó 2018 márciusában a franciaországi Clermont-Ferrand-ban volt. 

A hétfői plenáris előadásokat követően az előadások és poszterek, az eredmények prezentálása és megvitatása az alábbi hat szekcióban zajlott:   

- Genetikai erőforrások, előnemesítés 

- Szemtermés mennyisége, minőségi beltartalmi elemzések 

- Biotikus stresszek, kórtan, rezisztencia 

- Környezeti adaptáció, agronómiai kérdések 

- Molekuláris megközelítések, interakciók, bioinformatika, genomszintű szelekció 

- Jövőbeli kihívások, innovációs válaszok 

A résztvevők május 19-én buszos kiránduláson, szántóföldi tenyészkerti látogatáson ismerkedtek meg a Gabonakutató Kft. kalászos nemesítésével, és tettek látogatást a Hódagro Zrt. kalászos gabona parcelláin.   

A kutatómunka eredményeinek kicserélése, megvitatása alapvetően fontos a mi szakterületünkön – mondta Tóth Beáta. – Ez a konferencia jó lehetőséget nyújt a személyes kapcsolatok elmélyítésére, kibővítésére. Tudományos eredményeink mellett lehetőségünk nyílik fölvillantani a magyar kultúra értékeit is. A megnyitón a magyar népzenei hagyományokat őrző Mentés Másként Együttes működött közre, akikkel a gálaesten is találkoztunk. Ott táncházi muzsikájukkal járultak hozzá a jó hangulathoz. Szerdán este pedig Kuzma Levente orgonaművész koncertjét élvezhették a kutatók az újszegedi Szent Erzsébet-templomban. A külföldi kutatók számára természetesen nagy gasztronómiai élmény volt a Borfesztivál is, ahová szabadidejükben esténként kilátogathattak. 

A Gabonakutató NonProfit Közhasznú Kft. jövőre ünnepli centenáriumát – tudtuk meg a kutatóktól. A konferencia méltó, nemzetközi elismerése a Gabonakutatóban immár 99 éve folyó KFI-munkának. A konferencia előadásainak összefoglalóit elektronikus tudományos kiadványban jelentetik meg, hozzájárulva ezzel is hazánk és a világ gabonatudományi területen végzett KFI munkáinak előrehaladásához. 

További információ: tel.: 06-20/913-9750 (Dr. Bóna L.) 

http://cerealszeged2023.eu/ 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában