PR

2010.06.11. 18:47

Távoktatási rendszer kis- és középvállalkozásoknak

A felnőttképzés, a tanfolyami oktatás, a hétköznapi ismeretszerzés egyik formája a távoktatás. Az internet széleskörű elterjedésének, a technológia fejlődésének hatására új formái jelennek meg a tágabb értelemben vett oktatásnak.

Az e-learning az internet adta lehetőségekre épülő, informatikai eszközökkel támogatott hatékony tanulási forma, amely időbeli és térbeli korlátok nélküli információszerzést biztosít.

Az e-learning rendszerek a jövőben jelentős alternatívát jelentenek a tanfolyami képzések, vállalaton belüli továbbképzések területén. Megoldást jelentenek azokban az esetekben ahol a hagyományos tantermi képzés csak jelentős költséggel, vagy egyáltalán nem szervezhető meg.


Felhasználási területek lehetnek a pedagógus továbbképzések, a házi orvosok képzése, kamarai kötelező képzések. Azokban a vállalkozásokban, ahol nagy létszámú, az ország különböző területein élő munkatársat kell költséghatékony módon képezni (áruházláncok, nagykereskedelmi hálózat), vagy a változó termékkör értékesítésére folyamatosan felkészíteni (ügynöki hálózatok), az e-learning lehet az egyetlen hatékony megoldás.

Módszertanilag külön kell választani az ismeretszerzést támogató, a hagyományos tankönyv elektronikus megfelelőjét megvalósító megoldásokat, valamint a tanulási folyamatot támogató keretrendszereket. A tanulást támogató e-learning keretrendszerek összetett, sokrétű lehetőségekkel rendelkező informatikai rendszerek.

A tanulást támogató rendszerek funkciói három fő csoportba sorolhatók:
adminisztráció (a hallgatók jelentkezése, tanulmányi előmenetel, vizsgák, konzultációk), belső kommunikáció (hírlevél, fórum, belső hírek, videó kapcsolat), oktatási tartalmak menedzselése (tananyagok, tesztek, videók, hanganyagok, animációk, előrehaladás a tanulási folyamatban).
A keretrendszerek között ma már elérhetők nyílt forráskódú, ingyenesen felhasználható megoldások is. Ilyen alkalmazás az ILIAS rendszer (www.ilias.de), amelynek a fejlesztését a Kölni egyetem munkatársai irányítják. Magyarországon több államigazgatási projektben, felsőoktatási intézményben alkalmazzák. Felhasználásával ma már jelentős létszámú képzéseket szerveznek.

A keretrendszerek beépítése az oktatási folyamatba komoly szakmai felkészültséget, a működtetése jelentős informatikai hátteret igényel. Ez az oka, hogy e-learning megoldásokkal általában csak a nagyvállalatok belső képzési rendszerében, valamint a nagyobb képzési kapacitással rendelkező oktatásszervező cégek profiljában találkozunk. A kis- és középvállalkozások számára az üzemeltetés, szakmai háttér folyamatos fenntartása rendkívül költséges.

Erre problémára kínál megoldást a szegedi INFOtec Kft. Etutor szolgáltatása (www.etutor.hu), amely internet alapú távoktatási és továbbképzési keretrendszer.


Az ETUTOR tartalmaz egy teljes oktatásszervezési adminisztrációs rendszert, amelynek feladata a cégek által szervezett tanfolyami oktatások szervezési, tanügyi, szakmai, és pénzügyi menedzselése. Nyilvántartja az ehhez szükséges adatköröket: hallgatók, termékek, oktatók, termek, vizsgák, foglalkozási csoportok, pénzügyi adatok.

Kialakíthatók benne az egyénre lebontott dokumentumtárak. Több kirendeltséggel rendelkező vállalatok esetében a rendszer képes a képzés szervezését végző irodák működési, adathozzáférési, lekérdezési lehetőségeinek jogosultságtól függő elkülönítésére. Lehetőséget biztosít a tárolt adatokból történő statisztikák, lekérdezések, analitikák készítésére. A rögzített adatok segítségével különböző nyilvántartási, eljárási, pénzügyi, vizsgáztatási minták alakíthatók ki, az egyes folyamatok nyomon követhetők, az aktuális feladatok a feladat-értesítő rendszer segítségével személyre szabottan megjeleníthetők.

Ez az adminisztrációs szoftver együttműködik az ILIAS alapú e-learning keretrendszerrel oly módon, hogy a felvett hallgatók, oktatók, csoportok, kurzusok automatikusan bekerülnek az e-learning rendszerben.

Az ILIAS keretrendszer legfontosabb jellemzői:

Szereporientált jogosultsági rendszert (Role Based Access Control) alkalmaz.

A tanulási környezet és a rendszer megjelenése testre szabható.
Egy központi Taneszköz tároló tartalmazza a képzés során használt összes tananyagot, tesztet, beküldendő feladatot, melyek így megoszthatók a felhasználók között.
Belső levelező rendszer működtethető, chat és fórum használatára van lehetőség.

Integrált SCORM kompatibilis tananyagszerkesztő és az IMS-QTI szabványnak megfelelő tesztszerkesztő környezet áll rendelkezésre.
A hallgatók tanulmányi előmenetele nyomon követhető, minden egyes objektumhoz teljesítési minimum és előfeltétel rendelhető.

Elektronikus tananyagok, tesztek, beküldendő feladatok, kérdéstárak, médiagyűjtemények, linkgyűjtemények, fogalomtárak készíthetők a rendszerben, melyek hatékony támogatást nyújtanak a korszerű oktatáshoz.


A tananyagok tartalmazhatnak a törzsszövegen kívül képeket, animációkat, videókat, hanganyagokat, melyek segítik a tanulót az anyag megértésében és alaposabb elsajátításában.

Lehetőség van különböző linkek elhelyezésére is az oldalakon, melyek mutathatnak külső weboldalakra, illetve a Taneszköz tárolóba feltöltött fájlokra – ezek lehetnek az anyaghoz tartozó esettanulmányok – a fogalomtár egyes fogalmaira, vagy akár egy tesztre is.

A szerkesztő felület használata nem igényel informatikai előképzettséget, így a tanárok könnyedén készíthetnek új anyagokat, a meglévőket átszerkeszthetik.

Több mint tízféle kérdéstípust használható, az esszé kérdéstől a feleletválasztós teszten át a párosítóig. A tesztek számtalan beállítási lehetőséggel rendelkeznek, korlátozható a hozzáférés időben és felhasználóra vonatkozóan egyaránt. Testre szabható a válaszok értékelési módja: kaphasson-e negatív pontot a hallgató, kitölthesse-e többször a tesztet, felfüggeszthesse-e a kitöltést.

A tananyagokhoz feltöltött képek, hanganyagok, animációk médiagyűjteményekbe rendezhetők, és így más felhasználókkal megoszthatók, újrahasznosíthatók.

A média anyagokhoz hasonlóan a tesztekben és kérdőívekben szereplő kérdések is kérdéstárakba gyűjthetők, későbbiekben újra felhasználhatók.


A fogalomtárak a szótárakhoz hasonlóan működnek, egy kereső segíti a felhasználó munkáját. Az egyes fogalmakhoz több definíció is tartozhat, és ezek szerkesztése során ugyanúgy, ahogy a tananyag esetén beilleszthetők képek, animációk, hanganyagok, stb. A kifejezések ezután a tananyag egyes lapjain is megjeleníthetők, így az olvasás során a tanuló azonnal megtekintheti az ismeretlen szavak jelentését.

Az ETUTOR rendelkezik érdeklődőknek, hallgatóknak, oktatóknak készített Portállal, amely az adminisztrációs rendszer adatbázisára épül. Itt lehetőség van tanfolyamok (termékek) keresésére, on-line jelentkezésre, információk gyűjtésére.

A hallgatók megtekinthetik a rájuk vonatkozó személyes adatokat, az órarendjüket, vizsgarendjüket, fizetési, pénzügyi státuszukat. Figyelemmel kísérhetik a tanulmányi előrehaladásukat (mulasztásaikat, értékelésüket), kommunikálhatnak az azonos tanfolyamra járó hallgatókkal, és az ott tanító oktatókkal. Az e-learning rendszerben szereplő tananyagok, tesztek, beküldendő feladatok. az egyedi munkaasztalon is megjelennek.


Az oktatók a személyes adataikon túl látják az időbeosztásukat, pénzügyi adataikat, kommunikálhatnak egymással, az irodákkal, illetve a csoportjaikba járó hallgatókkal.

Az oktatásszervezési rendszert, és a hozzá kapcsolódó publikus portált tanfolyamszervező cégek részére, valamint kis és középvállalatok belső továbbképzési rendszereként ajánljuk.

A rendszer szolgáltatásainak igénybevétele ún. SaaS (Software as a Service, szoftver mint szolgáltatás) formában is történhet. A felhasználó beruházás, folyamatos üzemeltetési költségek nélkül, kizárólag az igénybevett szolgáltatás mértékében fizeti a szoftver használati díját. A díj ellenében a megrendelő használhatja az e-learning keretrendszer teljes funkcionalitását, a cég biztosítja a rendszer folyamatos fejlesztését, napi 24 órás rendelkezésre állását. Az INFOtec Kft. további lehetőségként a rendszer bevezetésével összefüggő szaktanácsadással, képzéssel áll a partnerek rendelkezésére, valamint együttműködik elektronikus tananyagok elkészítésében.

A rendszerrel kapcsolatos bármely kérdésben állunk az Önök rendelkezésére.

INFOtec Informatikai és Információtechnikai Kft.
6722 Szeged, Gogol u. 9.
Telefon: +36 62/550-748
Telefax: +36 62/550-919
E-mail: [email protected]
http://www.infotec.hu
http://www.etutor.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában