pr-cikk

2020.11.03. 08:00

Milyen megoldások léteznek a teljes fogatlanságra?

A fogprotézisnél ma már jóval korszerűbb és kényelmesebb lehetőségek is léteznek. Az újszegedi GGDent Fogászati és Implantációs Központ ezeket gyűjtötte össze.

dr. Görög Gábor, a GGDent Fogászati és Implantációs Központ szájsebész fogszakorvosa

Főleg a szuvasodás, illetve a fogágybetegség okozta teljes fogatlanságról nem csak akkor beszélhetünk, ha már nincs egyetlen fog sem a páciens szájában. A még meglévő fogak lehetnek olyan rossz állapotban, hogy nincs más megoldás, csak a foghúzás. A teljes fogatlanság orvoslására ma már többféle lehetőség közül is választhatunk, azonban nem mindegyik megoldással javul jelentősen az életminőség. Ezért érdemes jobban megismerni mindegyiket.

dr. Görög Gábor, a GGDent Fogászati és Implantációs Központ szájsebész fogszakorvosa

A kényelmetlen, teljesen kivehető protézist legfeljebb ideiglenes megoldásnak javasolja dr. Görög Gábor, a GGDent Fogászati és Implantációs Központ szájsebész fogszakorvosa. Ez a fajta pótlás lépten-nyomon elmozdul, nehéz megszokni és a beszédben is nehézségeket okoz. Nagyon kevés ember tud vele együtt élni.

Ennél jóval kényelmesebb a szintén teljesen kivehető, gömbfejes pótlás; tekintve, hogy ez már olyan, ami stabilan helyben marad. Így könnyebb megszokni és az evés is egyszerűbb vele. A stéges pótlás ennél még stabilabb, de még mindig kivehető. A műanyag alaplemezzel és fémsínnel, illetve az ínyre ráfekvő résszel kombinált pótlás egyszerű, olcsó választásnak ígérkezik, de továbbra sem adja vissza a saját fogak érzését.

Fix, nem kivehető megoldásként a négyimplantátumos, ragasztott körhíd jöhet számításba. Ebben az esetben a 10 fogas kerámiapótlásból a hátsó nagyrágók hiányoznak, ugyanakkor nagyon komfortos; az érzés szinte olyan, mintha a saját fogsorát kapta volna vissza az illető. Hat implantátum alkalmazásakor az állcsontra akár 14 fog is felkerülhet. Ennél a módszernél viszont gyakran csontpótlásra is szükség lehet. Minden esetben a CT-felvétel dönt, hiszen ez alapján dől el, melyik lehetőség lesz a legideálisabb választás.

A GGDent Fogászati és Implantációs Központ fő profilja az All on six, illetve az All on four eljárás. Ennek lényege, hogy minél kevesebb implantátumból (4 vagy 6) minél tökéletesebb, hosszabb csavarra rögzített pótlás készüljön – ha lehet, csontpótlás nélkül. Ez egy leszedhető, műanyag pótlás, ugyanakkor fixen rögzített. Mivel egyszerűen lecsavarozható, könnyen javítható is. A pótlás átlagosan 1–2 évtizedig használható, de ezt a páciens egészségi állapota is nagyban befolyásolja. Az implantátumok műtét útján, rögtön a fog eltávolítása után az állkapocscsontba kerülnek, majd néhány nap múlva elkészül az ideiglenes pótlás. Nincs hetekig tartó bujkálás a külvilág elől, nincs száj elé tartott kéz beszéd közben. A páciens ismét magabiztosan mosolyoghat és minőségibb életet élhet. A végleges pótlást fél év múlva kapja meg.

Alternatív megoldásként a fentieket sokszor kombinálni is lehet. Ha a páciens helyzete megkívánja, léteznek ezeken kívül további extrém megoldások is.

Elérhetőség:

GGDENT FOGÁSZATI ÉS IMPLANTÁCIÓS KÖZPONT

6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert u. 45.

+36-30/447-4343

 

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában