PR

2021.04.30. 08:00

FOGÁGY, amitől nem csak a fogunk fájdulhat meg

delmagyar.hu

 

Bizonyára nem tőlünk hallja először: ha probléma van egy szájban, akkor annak bizony nem csak a fogfájás lehet a következménye. A fogágy gyulladását (szakmai nevén parodontitist) például számos kutatás vizsgálja, és sorra derülnek ki a szájon túlmutató következményei. A többi között koraszülést okozhat, koszorúér-betegségeket, trombózist, stroke-ot, cukorbetegséget. Csak egy példa: egy bostoni kutatás 1147 férfi 18 évig tartó követésével arra jutott, hogy a koszorúér-betegség valószínűségét 150%-kal, annak halálos kimenetelét 190%-kal növelte a fogágybetegség. A stroke esélye 280%-kal nőtt.

A dolog nagyon egyszerűen indul: nem megfelelő szájhigiénia esetén (ritka fogmosás) a fogak felszínén képződő lepedék kiváló élettér különböző kórokozók számára, amelyek gyulladásos folyamatot indítanak el az ínyben. Azért veszélyes ez, mert kezdetben teljesen tünetmentes. Senki nem fogja egyből érezni, hogy milyen nagy baj történt, mert kihagyott egy fogmosást. De a lepedék szép lassan elmeszesedik, és fogkő keletkezik belőle, amely már sima fogmosással nem is távolítható el, és a baktériumok imádják. Netán dohányzunk is? A statisztikák szerint azzal máris megtöbbszöröztük annak az esélyét, hogy kialakuljon ez a folyamat. Ráadásul akkor a gyulladás is jobban terjed, és a sikeres kezelhetőség esélye is csökken. Egy szó mint száz: a folyamat vége vörös, duzzadt íny lehet, ami már egy egyszerű fogselyemtől vagy fogmosástól is vérezhet; az íny széle láthatóan visszahúzódik, ínytasakok képződnek. A fogunk pedig elkezdhet fájni, vagy meglazulni, sőt, súlyos esetben magától ki is esik. Lássuk be, azért ez önmagában nem egy vonzó perspektíva.

Hogy előzhetjük meg? Talán már mondanunk sem kell: rendszeres fogmosással. Naponta legalább kétszer. Az elektromos fogkefék még hatékonyabbak, mint a hagyományosak. Gondoljunk a nehezen elérhető fogközökre is, fogselyemmel vagy fogközkefével. Előnyös, ha fogmosás után szájvízzel is öblögetünk, és ha étkezés után cukormentes rágógumit is bevetünk.

Valamint lehetőség szerint ejtsünk meg félévente egy fogászati kontrollt, akkor is, ha nincs panaszunk. Ha esetleg mégis kialakult volna fogkő valahol, azt mielőbb el kell távolítani. (Hogy ezt támogassuk: május 31-ig most fél áron távolítjuk el a fogkövet.) Ha pedig többször vérzik az ínyünk, rendszeresen kellemetlen a leheletünk, az ínyünk változását vagy fogunk lazulását tapasztaljuk, akkor soron kívül érdemes beiktatnunk egy vizsgálatot, hogy mielőbb lássa azt egy fogorvos, és időben kezelje, hogy ne legyen még nagyobb baj belőle.

Akinél aktuális ez a kérdés, forduljon hozzánk bizalommal, szívesen mesélünk a részletekről és mutatjuk meg ezeket a modern fogpótlási lehetőségeket.

Bejelentkezés (rendelési időben): +36-30/273-50-42, 62/744-551

Cím: 6728 Szeged, Algyői út 24.

E-mail-cím: [email protected]

Nyitvatartás: hétfő–péntek: 9:00–18:00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában