Hirdetés

2021.11.08. 10:00

Örökbefogadás – út a döntéstől a közös életig

Minél gyorsabban találhassanak szerető otthonra azok a gyermekek, akiket vér szerinti szüleik nem kívánnak felnevelni – ezzel a céllal módosították az év elején az örökbefogadás feltételeit. Ennek eredményeként, ha ma egy pár úgy dönt, hogy örökbe fogadna, jó esetben már 9-10 hónap után teljes családként élhetnek. Összegyűjtöttünk néhányat, az örökbefogadást érintő legfontosabb kérdések és válaszok közül.

Forrás: Shutterstock

Hazánkban az a legfőbb szándék, hogy biztonságos környezetet nyújtó szülők gondoskodása mellett nőhessenek fel azok a gyermekek, akiket örökbe fogadhatónak nyilvánítottak.

Ha megszületett a döntés a családban az örökbefogadás folyamatának elindításáról, első lépésként a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes megyei/fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál az örökbefogadási tanácsadóval szükséges felvenni a kapcsolatot.

Az örökbefogadási alkalmassági vizsgálaton személyes (orvosi és pszichológiai) és környezeti alkalmasságot mérnek fel. Tanulmányozzák az örökbe fogadni szándékozók motivációját, a család élethelyzetét, és nézik a gyermek nevelésével kapcsolatos elképzeléseiket.

Az ismerkedés első lépéseként a leendő szülők megismerhetik a gyermek élettörténetét, majd a következő alkalommal már személyesen is láthatják a gyermeket. Ha ezután az örökbefogadók részéről pozitív döntés születik, a tanácsadó megszervezi az első személyes találkozót.

A gyámhatóság lefolytatja az örökbefogadási eljárást, majd dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. Véglegessé vált határozata alapján történik meg a gyermek születésének újból anyakönyvezése.

Az örökbefogadást követően a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását a megjelölt közhasznú szervezet vagy a szakszolgálat az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági határozat véglegessé válásától számított legfeljebb öt évig figyelemmel kíséri és segíti.

Minden gyermeknek legyen esélye arra, hogy szerető családban nevelkedhessen. Ha szeretne minél többet megtudni az örökbefogadásról, látogasson el a csalad.hu oldalra! (x)

A cikk megjelenését a Családbarát Magyarország Központ támogatta!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában