Hirdetés

2021.12.14. 08:00

Hatalmas lehetőségek a dél-alföld régió nap-, geotermikus és biomassza-alapú energiatermelésében

Az Európai Unió Interreg Central Europe programjának finanszírozásával valósul meg a 6 európai ország 7 régióját érintő, PROSPECT 2030 elnevezésű projekt, amelynek célja a fenntartható fejlődés jegyében megvalósítható, energiafelhasználásra vonatkozó fejlesztések feltérképezése a dél-alföldi régióban.

A volt keletnémet tartományokat, Bajorországot és Észak-Olaszországot is magába foglaló Közép-Európa fogalma az EU-s projektek miatt nagy jelentőségű: ezek célja, hogy egymás tapasztalatainak megismerésén keresztül erősödjön az európai kohézió. Valamennyi, a PROSPECT 2030 projektben részt vevő ország kiválasztott régiói számára az energiagazdálkodásra vonatkozó és a klíma védelmét szolgáló cselekvési terv készült. Magyarországról a dél-alföldi régió érintett.

A projekthez szükséges vizsgálatokat a budapesti székhelyű AACM Central Europe Kft. (AACM) a régióbeli ArchEnerg Klaszterrel együttműködve végezte: egyrészt feltérképezte, hogy 2014 és 2020 között a közösségi forrásokat a dél-alföldi régióban milyen módon használták fel fenntartható energetikai célokra. Ezek alapján a 2021–2027-es tervezési időszak előkészítéséhez fogalmazott meg ajánlásokat, vont le következtetéseket a források hatékonyságnövelésére összpontosítva.

Másrészt célul tűzte ki, hogy minden régiónak legyen hosszú távú regionális fejlesztési terve, amely megmutatja, hogy az adott régió az energiahatékonysági, illetve klímapolitikai céloknak mennyire tud megfelelni, erre több forgatókönyv is készült. Harmadik célként a konzorciumtagok közötti tudáscsere erősítését tűzte ki, a tudás továbbviteléhez Észak-Alföldről vont be egy partnerszervezetet.

– Az AACM azt javasolja, hogy a Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyét jelentő dél-alföldi régió hozzon létre olyan klímaügynökséget, amely a régióban dekarbonizációs célokra bevonható fejlesztési források felhasználását támogatja. Ez igazodjon a régió adottságaihoz: egyrészt törekedjen az önkormányzati, lakossági és gazdasági épületek energiafelhasználásának csökkentésére, másrészt a jelentős, de kiaknázatlan megújuló energiaforrások – nap- és geotermikus energia, valamint biomassza – felhasználásra. De a fenntartható energetikához kapcsolódó, a régió tudásbázisára épülő kutatás-fejlesztést is érdemes erősíteni a régióban – mondta el Oelberg Károly, az AACM Kft. ügyvezető igazgatója.

Az EU 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését határozta meg. A korábbi régiós fejlesztések tapasztalatai, illetve a 2021–2027-es időszakban tervezett közösségi források alapján – és ezekhez befektetői oldalról is érkező pénzek bevonásával – ez a megtakarítási arány e régióban teljesíthető. Ehhez szükséges például, hogy az önkormányzatok saját klímatervet készítsenek. A régiónak megújuló energiaforrások vonatkozásában nagyon kedvező adottságai vannak; érdemes lenne kiaknázni, hiszen jelenleg teljes energiaigényének csupán 3 százalékát termeli meg, ezért jelentős mennyiségeket kénytelen vásárolni az ország más részeiből.

(x)

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában