PR

2021.03.04. 08:00

2022. év végére elkészülhet a DélKerTÉSZ új logisztikai központja

Tavalyhoz képest 2021-ben 4.500 tonnával több frisspiaci paprika-paradicsomra kötöttek szerződést a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével a TÉSZ-tagok. Ez a termelők folyamatos bővítésének, fejlesztésének köszönhető – ebben különösen élen járt az Árpád-Agrár Zrt. és a Szentesi Paradicsom Kft. utóbbi években kiemelkedő üvegházfejlesztése is. A megnövekedett termésmennyiség az infrastruktúra fejlesztését egyértelműen megköveteli: jelenlegi, 4,5 hektáros telephelyét bővítve 2022. év végére megvalósulhat a DélKerTÉSZ új logisztikai centruma.

delmagyar.hu

20210218 Szentes Délkertész szövetkezete Képen: Nagypéter Sándor elnök Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

A kétszeres Érték és Minőség Nagydíjas DélKerTÉSZ az új logisztikai központ megvalósításához a szomszédos, volt Nagybani Piac területét is megvásárolta. Részben logisztikai, élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi szempontból indokolt a közel 10 ezer négyzetméteres területű új logisztikai beruházás, mely a tervek szerint 2021 novemberében kezdődne el és 2022. december végére készülne el úgy, hogy a használatbavételi engedélyt is megkapják.

– Tavaly összesen 800 millió forintból megvalósuló fejlesztésekből a telephely-korszerűsítésre és a termelők technológiai-területi fejlesztésére 560 millió forintot fordítottunk a termelői szervezetek operatív programjának keretéből – magyarázza Nagypéter Sándor elnök-ügyvezető. – Termelőink az idei és az elkövetkezendő években újabb plusz 20-25 hektáron főleg üvegházakat, fóliaházakat létesítenek, így törvényszerű, hogy több termést, mintegy 7.500 tonnával több mennyiséget szállítanak be a telephelyünkre a jövőben. Ezért hűtőtárolókat, a csomagoló- és göngyölegtárolásra alkalmas csarnokokat építünk ki közel 8 ezer négyzetméteren, és 1300 négyzetméteres területen kibővítjük meglévő csomagolórészlegünket. A logisztikai központhoz 1800 négyzetméteres komissiózó részt alakítunk ki, ami egyszerre 16 kamion fogadására és pakolására is alkalmas lesz.

Mivel a hajtatott zöldségfélékből nagyobb mennyiséget kell gyorsan elszállítani, a telephelyen történő forgalom gördülékenyebb lebonyolítása és elhelyezése miatt is indokolt az új logisztikai központ létrehozása. A telephelyi biztonságos árumozgás érdekében egyirányú forgalmat alakítanak ki, így a teherforgalom már márciustól a nagybani piac felől bonyolódik le.

Mint mondta, az a cél, hogy a legkorszerűbb logisztikai-csomagolási feltételeket valósítsák meg termelőiknek. A DélKerTÉSZ egyébként a TÉSZ-ek operatív programján keresztül saját belső termelői beruházási programjuk keretében tavaly a hozzájuk pályázó TÉSZ-tagok részére több mint 200 millió forint értékben is megvalósított különböző eszközöket, berendezéseket és infrastrukturális létesítményeket. Ilyenek többek között az automata öntöző, tápanyag-adagoló rendszerek, különböző előrejelző szenzorok, mely a talaj nélküli termeléshez szükséges feltételekhez elengedhetetlen.

A 18 éves szövetkezet számára fontosak a környezet- és egészségvédelmi szempontok és a termelők minél hatékonyabb termelése, ezért tagjaival a minél kevesebb károsanyag-kibocsájtásra törekszik. Az Árpád-Agrár Zrt. és Szentesi Paradicsom Kft. tagokhoz például permetezőrobotokat, a hatékony és gyors növényápolás érdekében pedig néhány üvegházas termelőnél művelőkocsikat helyeztek ki. Két nagyobb fóliás termelőnél korszerű növényház építését valósította meg a szövetkezet. Az operatív program támogatásaiból az egyik nagyobb fóliás termelő családnál válogatócsarnokot építettek.

A komplex integrált termesztésre és ezen belül az integrált biológiai növényvédelemre berendezkedő DélKerTÉSZ termelői főleg hajtatott növényekben utaznak: paprikaféléket (tölteni való fehér, kápia, hegyes csípős), paradicsomféléket (koktél, cherry, datolya), illetve fejes és kínaikel káposztát, kígyóuborkát, almát termelnek. Tavalyi összes zöldség-gyümölcs forgalmuk elérte a 11,3 milliárd forintot, ebből a tagok által elért bevétel 10,8 milliárd volt. A hajtatott növényeket 90 százalékban áruházakban értékesítik.

További Információ:

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

6600 Szentes, Szarvasi út 3/B

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában