Hirdetés

2022.06.21. 00:00

Már nem csak autószerelőket képez a Csonka

A Szegedi SZC Csonka János Technikum Szeged egyetlen újszegedi középiskolája. A 7 épületből álló intézmény évtizedek óta képzi a város és vonzáskörzetének autóipari, rendészeti, közszolgálati és honvédelmi szakember utánpótlását.

delmagyar.hu

A szakmai oktatás mellett nagy hangsúlyt fektet közösségének építésére. Az iskola tantestülete vallja, hogy az itt tanuló diákok jelenleg osztálytársak, de szakmai életük során már egymást támogató, erősítő munkatársak lesznek. Fontos, hogy a tanulók ismerjék és megismerjék egymást, hogy a későbbiekben erőforrásként használhassák az így kialakult kapcsolatrendszerüket. Ennek támogatására tanulóbarát iskolai közösségi tereket alakítottak ki. Diákjai pályázati támogatások segítségével szakmai, kulturális és tanulmányi kirándulásokon vehetnek részt idehaza és külföldön egyaránt. Gépjármű-mechatronikai technikus tanulói és szaktanárai tudásukat Európa autóipari fellegvárában, Németországban erősíthetik, fejleszthetik.

2020 májusában az iskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, így a hazafias és honvédelmi nevelésben részesülő technikus tanulói tanulmányi eredményüktől függően havi 14-26-40 ezer forint összegű tanulmányi ösztöndíjban részesülnek a szakképzési ösztöndíjon felül.
 

Oktatói testülete felismerte, hogy a középiskolát kezdő generációban sok a szakmaválasztásban bizonytalan tanuló. Egy speciális helyi program, az Orientációs képzés keretein belül segít megkeresni útjukat és helyüket a szakmák világában. A 10 hónapos tanév végén közösen választják ki a tanuló érdeklődésének és képességeinek megfelelő szakirányt és iskolát.

A Csonka képzéseinek ereje a kiváló szaktanárok mellett műhelyeiben és speciális tantermeiben rejlik. A digitális közösségi alkotóműhely mellett lőtér, csúcstechnológiás járműfényező színkeverő rendszer, új karosszérialakatos tanműhely és 2022 októberétől a legújabb diagnosztikai rendszereket bemutató hibrid-, gáz- és alternatív meghajtású gépjárművek oktatólaborja áll a tanulni vágyók rendelkezésére. 

Szeretik és keresik a szakmai-, tanulmányi- és sportversenyek kihívásait. A Zrínyi matematika versenyben műszaki iskola lévén az iskola diákjai rendszeresen dobogós helyezettek. Autószerelő Országos Tanulmányi Versenydöntőjét a Csonka csapata nélkül nem rendeznek. Diákjai katonai és rendészeti versenyekről kupákkal és érmekkel térnek haza.

Az immáron hagyománnyá vált autós-motoros ballagás szimbolizálja a legharmonikusabban a Csonka képzéseinek összefonódását. Autók, motorok és rendőrautók kíséretében adják a szegediek tudtára, hogy ismét felnőtt egy generáció, aki kész a város autós, motoros közösségét szolgálni és védeni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában