Hirdetés

2022.07.07. 23:00

Drágább az egyszerűsített foglalkoztatás, mint az iskolaszövetkezet

Gyakorlatilag megduplázódott az alkalmi munkavégzés után fizetendő közteherjegy, ami véget vethet a diákok egyszerűsített foglalkoztatásban történő alkalmazásának is, ám ez nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen mind a cégek, mind pedig a diákok számára kedvezőbb lehet az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás.

PR

Eddig sem az egyszerűsített foglalkoztatás javára billent a mérleg nyelve

– Július 1-től az egyszerűsített foglalkoztatás (efo) esetén fizetendő közteherjegy mértéke 2000 Ft-ra emelkedett, s ezt a munkáltatóknak akkor is meg kell fizetniük, ha a diákokat csak napi 4 vagy 6 órában alkalmazzák, míg az iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazott diákok esetében csak a ledolgozott órák számát kell figyelembe venni – mondta el Fedor Gyula, a piacvezető MELÓ-DIÁK Alföld Iskolaszövetkezet debreceni irodavezetője.

Számos előnye van annak, ha a vállalkozások iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaznak diákokat.

Mivel ebben az esetben egy atipikus jogviszony jön létre, a munkáltató sokkal rugalmasabb feltételekkel foglalkoztathatja a nappali tagozatos tanulókat: megrendelői státuszba kerül, ezért a szövetkezet vállalja a toborzástól kezdve az adminisztráción át egészen a bérszámfejtésig az összes felmerülő kötelezettséget, mindemellett napi 8 órás munkavégzés esetén emberenként 1640 forintra jön ki a munkáltató költsége, vagyis az óránkénti 250 Ft helyett csak 205 Ft-ra. Fedor Gyula kiemelte, a közhiedelmekkel ellentétben a diákok nemcsak nyáron dolgoznak, hanem egész évben lehet rájuk számítani.

A diákok csak nyerhetnek

Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás nem csupán biztos bevételt, hanem jogi védelmet is garantál a diákoknak. Július elején még az a diák sem késett le a nyári munkáról, aki még csak most kezdett el keresgélni.

– A diákok jellemzően már a nyári szünet elején munkába állnak, ilyenkor természetes a túljelentkezés, ettől függetlenül bárki számára adott a lehetőség, hogy nálunk dolgozzon, hiszen a legszélesebb diákmunka-palettával rendelkezünk – biztatta a diákokat az irodavezető.

A legkelendőbb (egyben a legritkább is) a home office-ban történő munkavégzés, de könnyű találni gyorséttermi, illetve vendéglátóipari állásokat is. A mezőgazdasági munka nem tartozik a diákok kedvencei közé, ugyanakkor a szerelői, operátori, csomagolási és nyomdai feladatok kifejezetten népszerűek.

– Cége válogatja, mennyi időre és napi hány órába várják a diákokat, ezért azt tanácsolom a diákoknak, legyenek nyitottak, és próbáljanak ki minél több munkakört, hiszen ezzel nemcsak fix jövedelemre tehetnek szert, hanem olyan tapasztalatokra is, amelyek segíteni fogják őket az életben – zárta szavait Fedor Gyula.

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában