PR cikk

2022.09.22. 00:00

Féláron a terasz, az előtető!

Előtető, terasz, valamint lodzsa, erkély, gépjárműtároló és nyitott gépkocsibeálló, illetve télikert építésére, kialakítására is igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

delmagyar.hu

MŰANYAGBAN OTTHON VAGYUNK!

Már csak azt kell eldönteni, mindez milyen anyagból épüljön meg. Az előtetőhöz szóba jöhetők közül a pala veszélyes hulladéknak számít, a cserép árnyékol, ráadásul nyáron nagy a forróság alatta. Azonban a polikarbonát lemez nemcsak előtetőnek kiváló, hanem oldalfalnak, sőt, télikert építésére is. Üregkamrás és tömör változatban (ezek az üveghelyettesítő lemezek) is kaphatók többféle méretben, színben.

Téliesített teraszok vagy télikertek építéséhez például a vastagabb, 25, 32, 40 milliméteres változatokat érdemes megvásárolni, amelyek az előtetőnél is jó szolgálatot tehetnek. Ilyen vastagságú lemez leginkább üregkamrás verzióban készül, átengedi a napfényt, ugyanakkor az UV-sugárzást nem. Mivel több fajtája létezik, mielőtt belevágna a teraszépítésnek, kérje szakértő segítségét! Például Juhász Csabáét, aki a Steel Plastic Centrum Line Kft. ügyvezetőjeként nyilatkozott a kérdésről.

– A polikarbonát lemezek kiválasztását három szempont határozza meg: a lemez vastagsága, színe és egyéb speciális tulajdonságai, illetve az ára – magyarázza a szakember. Alapvetően a fából vagy a fémből készült tetőszerkezet teherhordó képessége határozza meg, milyen vastag lemezre lesz szükség, akkor is, ha már elkészült, és akkor is, ha még csak a tervezés szakaszában jár. Ha újonnan készül, a számításhoz a szarufák vagy a zártszelvények közötti távolságot kell figyelembe venni. Ez általában 70 centiméter, így a kedvező árfekvésű 10 milliméter vastag lemez már használható tetőnek. Ezért ez a legnépszerűbb és egyben a legjobb ár-érték arányú lemez előtetők építéséhez.

A színválasztást az ár is befolyásolhatja. A legolcsóbb a fényáteresztő átlátszó, illetve az árnyékoló bronz. Léteznek egyoldalú, illetve kétoldalú UV-védelemmel ellátott lemezek is. Ha plusz bevonatként „hőstop” réteg is van a polikarbonát lemezen, az 10-12 Celsius-fokkal kellemesebb hőérzetet biztosít a nyári forróságban. A legjobb kombináció a hőstoppos, kétoldalú UV-védelemmel és nagy fényáteresztéssel, no meg a legdrágább is, magyarázza Juhász Csaba.

Ha már a költségeknél tartunk: az otthonfelújítási támogatás szempontjából szerencsés, hogy az anyagköltség és a munkadíj megoszlására vonatkozó 50-50 százalékos arány egy átlagos méretű terasz esetében nagyjából teljesül. Például egy 20 négyzetméteres, átlagos paraméterekkel bíró előtető anyagának ára kb. 120 ezer forint, míg a munkadíj hozzávetőlegesen 100–130 ezer forint.

Felmerülhet a kérdés, milyen szakemberrel kell vállalkozói szerződést kötni? Faszerkezetes előtetőhöz, teraszhoz, kocsibeállóhoz ácsot keressünk, acél- vagy alumíniumszerkezetekhez lakatost. Juhász Csaba azt tapasztalja, a vásárlók tájékozottak az állami támogatással kapcsolatban, viszont az anyagszükséglet és a felmerülő költségek kiszámolásában jól jön a szakértő segítsége – és ami előny még, náluk valamennyi tartozék elérhető raktárkészletről. A cég szegedi üzletében – az értékesítés és a szakmai tanácsok mellett – kivitelezőket is ajánlanak ügyfeleinek, amennyiben ilyen kéréssel fordulnak hozzájuk. 

Kérjen ajánlatot a linkre kattintva!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában