PR cikk

2022.11.22. 22:17

5 mindennapi öngondoskodó szokás, amit már holnaptól beiktathatsz!

A mókuskerék közepén sokan álmodozunk egy jól megérdemelt wellness hétvégéről, a legközelebbi szabadságunkról, vagy akár már novemberben szállásokat keresgélünk a jövő nyári balatoni kiruccanáshoz. Bármennyire is csodásak és feltöltőek ezek az élmények, óriási tévhit, hogy néhány napnyi kikapcsolódással ellensúlyozni tudnánk egy egész évnyi hajtást.

Delmagyar.hu

Forrás: canva.com

Valójában akkor leszel kiegyensúlyozott, ha rendszeresen gondoskodsz az igényeidről. De nem kell elkeseredned, ha nem áll módodban minden hétvégén beiktatni egy luxusnyaralást! A valódi, testi-lelki jóllét egyébként is a hétköznapok megélésében és a legapróbb szokásokban rejlik.  

 Hoztunk most öt olyan ötletet, amit akár már holnap elkezdhetsz beépíteni a mindennapokba. Ha sikerül szokást csinálnod belőlük, nem csak néhány napra leszel kisimult, hanem hosszú távon is gondoskodhatsz a legfontosabb személyről az életedben, önmagadról.  

 Indítsd a napot digitális detoxszal!  

Még ki sem kapcsoltad az ébresztőd, te is azonnal a közösségi oldalakat pásztázod, vagy félálomban, még a takaró melegében próbálod felfogni a munkaidő után érkezett e-maileket?  

 Nagy hiba! A nap indításaként ránk zúduló hírek,  feladatok, elvárások a tévhitek ellenére egyáltalán nem a hatékonyságunkat növelik, pusztán az életünket teszik siralmasabbá. Ahelyett, hogy már az első korty kávé előtt felidegesítenéd és nyomasztanád magad, ébredezz kényelmesen, nyújtózz nagyokat, nyisd ki az ablakot és vegyél néhány mély levegőt, és természetesen egyél egy kiadós reggelit!  

 Mozogj naponta legalább fél órát!  

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mozgás a kiegyensúlyozott étkezés mellett a jóllétünk alapja. Nincs időd edzőterembe járni? Nem baj! Munkakezdés előtt jógázz otthon fél órát, hazafelé sétálj buszozás helyett, vagy takarítás közben tekerd fel a hangerőt a kedvenc playlistedhez, és táncolj önfeledten! Találd meg azt a mozgásformát, amit tényleg élvezel, és iktasd be minden nap!  

Fotós: canva.com

 Konyhai robotolás helyett ebéd menü rendelés! 

A tipikusan láthatatlan munkák közé tartozó főzéssel jelentős időt töltünk el, hiszen a családot minden nap illik laktató és egészséges meleg étellel ellátni. Bár semmi nem történik, ha egyszer-egyszer szendvics kerül az asztalra, vagy mindenki kiszolgálja magát a hűtőből, a változatos étkezés valóban fontos.  

 De sehol nincs kőbe vésve, hogy étel házhozszállítás helyett mindig neked kell a fazék felett görnyedned! Az ebéd házhozszállítás Budapest határain belül például nagyon népszerű szolgáltatás, de érdemes körülnézned a lakóhelyeden is, hiszen étel kiszállítás Budapest mellett minden nagyobb településen is elérhető! 

 A kiadós alvás fél egészség! 

Azt (remélhetőleg) mindenki tudja, hogy éjszakánként 7-8 óra alvás elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. De azt tudtad, hogy a délutáni alvás nem csak gyerekeknek való?  

 Sajnos felnőtt korunkra kikopik az életünkből a napközbeni szundi, pedig a mediterrán kultúrákban sem lustaságból maradt fenn a szieszta áldásos intézménye! Egy rövid, körülbelül fél órás szusszanás az ébrenléttől számított hetedik óra környékén valósággal újraindítja a szervezetünket és az agyunkat!  

 Vezess hálanaplót!  

A mindennapokban hajlamosak vagyunk inkább a negatív hatásokra, élményekre koncentrálni, a jó dolgok felett pedig sajnos könnyűszerrel elsiklunk. Egész nap képesek vagyunk azon bosszankodni, hogy nem várt meg a reggeli busz, de ha előre engednek a sorban, vagy megdicsér egy munkatársunk, azt pár percen belül el is felejtjük.  

 Tudatosítsd ezeket a hétköznapi, apró csodákat egy hálanapló segítségével. Lefekvés előtt vedd sorra a pozitív pillanatokat, amiért aznap hálás voltál. Akár valaki másnak, akár magadnak, akár csak a napnak, amiért szépen sütött. Egy idő után könnyebben észreveszed és értékeled majd, hogy valójában mennyire szerencsés vagy!  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában