PR cikk

2022.11.25. 00:00

Véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka

delmagyar.hu

Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A geotermikus energiának, a termálvíznek még fontosabb szerep jut a DélKerTÉSZ-nél: a következő hétéves időszakban mintegy 17 milliárd forint értékű beruházás keretében kívánja hatékonyabbá tenni a zöldségtermelést. Így még több jó minőségű magyar zöldség kerülhet a boltok polcaira.  A DélKerTÉSZ szakértői szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.  

A mennyiség nem, de a bevétel nőtt 

A DélKerTÉSZ szeptember végi adatai szerint mind a megtermelt, mind az értékesített mennyiség a tavalyi évhez képest nem növekedett; ennek oka a nyári forróság, az aszály és a kártevők mennyiségének növekedése. Idén ugyanis a kártevők az időjárási körülmények miatt nem a szántóföldön, hanem a növényházakban találták meg a táplálékot.  

– A kedvezőtlen környezet ellenére a DélKerTÉSZ zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó árbevétele szeptember végéig több mint 4 milliárd forinttal nőtt éves szinten, és elérte a 15 milliárd forintot. A termelői árak a fehér paprika esetében 42 százalékkal, a paradicsomnál közel 40 százalékkal, míg a paradicsomkülönlegességek esetében 10-25 százalékkal emelkedtek. Ez pedig főként az energia- és az inputanyagárakhoz köthető költségnövekedéssel magyarázható. A magasabb költségeknek pedig a termelői árakban is érvényesülniük kellett ahhoz, hogy életképes maradjon a magyar termelői közösség. Összességében 3,6 milliárd forinttal nőtt szeptember végén a tagok részére kifizettet összeg – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.  

www.sadaweb.hu www.fb.com/sadaweb
Fotós: www.sadaweb.hu www.fb.com/sadaweb

Növekvő export 

Nagypéter Sándor szerint az export kedvezően alakult. Jól teljesített a cseh, a szlovák, a román és a bolgár piac. Ezekben az országokban a szállítási díjak emelkedése miatt például az Észak-Afrikából származó zöldségek az idén már nem voltak olyan olcsók, mint a korábbi időszakban. Helyüket pedig részben a magyar zöldségek vették át. Ugyanakkor az Európa-szerte magas infláció és növekvő megélhetési költségek hatására egyre többen fogják vissza a költéseiket, például a német piacon is. A dráguló élelmiszerekről a szakember azt mondta, az őszi időszakban elérték a termelői árak egy lélektani határ, azaz innen már egyelőre lényeges emelkedésre nem lehet számítani. A téli időszakban azonban még emelkedhet tovább, például a fehér paprika ára.  

                                                                                                                                                                                                                                                         

Búcsú az olcsó élelmiszerektől 

Az olcsó élelmiszerek kora azonban lejárt, magasabb árazási szint állt be az energiaárak, valamint a termeléshez szükséges inputanyagok, például a műtrágyák drasztikusan áremelkedése miatt.

Az Európai Unió és Magyarország is az energiaforrások diverzifikálására törekszik, és környezetbarát megoldásokkal szeretné megoldani az energiaszükségletet. Az energiaárak pedig az inputanyagok árát is növelik. A megemelkedett árak tehát maradnak és ezeket a béreknek is le kell követnie.  

Létfontosságú fejlesztések 

A klímaváltozás és megváltozott gazdasági körülmények miatt a termelőknek is rugalmasnak kell maradniuk, és a fejlesztések sem maradhatnak el. Az energiaárak elszállása miatt például a geotermikus energiának, a termálvíznek még fontosabb szerep jut. A DélKerTÉSZ-nél a fűtött növényházakban például termálvízzel fűtenek, ami környezetbarát megoldás és fontos alternatíváját jelenti a gáznak.  

– Szentes a legfontosabb hajtatókörzetek egyike, így a DélKerTÉSZ-nél a zöldségtermesztés nem szabadföldön történik, a külső környezetnek kevésbé vannak kitéve a termelők, de teljesen természetesen nem tudják magukat függetleníteni tőle. A nyári hőség szellőztetéssel, árnyékolással, automata öntözőberendezésekkel vagy hűtéssel tompítható – mondta Nagypéter Sándor.  

A hajtatott zöldségtermesztés a mezőgazdaság innovatív ágazata, amelyben komoly fejlődési lehetőség van: a szabályozott környezetben történő termelés a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír majd, de jelentős szerepe van annak is, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hazai zöldség és gyümölcs álljon a fogyasztók rendelkezésére. Emellett a nagy boltláncoknak beszállító termelőknek is komoly elvárásoknak kell megfelelniük.  

                                                                                                                                                                                                                                                          

A DélKerTÉSZ fejleszt 

A megbízható élelmiszerellátáshoz és a kapacitás növeléséhez azonban folyamatos technológiai fejlesztésekre van szükség: a DélKerTÉSZ tagjai eddig komoly fejlesztéseket hajtottak végre, a 2023–2029-es időszakban, vagyis a következő hét évben mintegy 17 milliárd forint értékű fejlesztést terveznek.  

A legnagyobb beruházás a jövőre elkészülő 2,7 milliárd forintból épülő, több mint 10 ezer négyzetméteres komplex raktárcsarnok megépítése jelenti, amellyel a logisztikai folyamatokat gyorsítják fel. Az új központban robotizáció segítségével kívánják megoldani a raktározást. Szükségszerű a fejlesztés: néhány éven belül ugyanis 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaz a DélKerTÉSZ, ez pedig jelentős növekedés a jelenlegi 24-25 ezer tonnához képest.  

 

Emellett a termelési logisztika digitalizációja, a növényápoláshoz, termeléshez kapcsolódó gépek beszerzése, valamint hűtőházak, termálkutak és öntözőkutak kialakítása szintén szerepel a tervek között, csakúgy mint a napelemek és hőszivattyúk telepítése. 

Segítség nélkül nem megy 

A hajtatott termesztésre való átállás és a hatékonyabb termelési módszerek kialakítása azonban jelentős beruházást és ehhez szükséges forrást igényel. Nagypéter Sándor szerint ahhoz, hogy a termelők folyamatosan fejleszteni tudjanak, szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, de kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra. 

Nagypéter Sándor hozzátette, hogy a közeljövőben a koronavírus-járvány időszakában tapasztalt helyzet alakulhat ki, azonban sokak – gazdasági okokból – az utazást, a szállodai és az éttermi szolgáltatásokat is nélkülözni kényszerülnek. A DélKerTÉSZ szerint a vásárlók átcsoportosítják a költségeket, ennek eredményeként jellemzően az alapvető szükségletekre, így az élelmiszer-vásárlásra költenek majd. 

DélKerTÉSZ: a termelők szövetségese
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és közel 500 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelőtevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika) alkotják, de emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. 2021 decemberében a szentesi paprika – ide tartozik a fehér tölteni való (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsom alakú paprika – bekerült a hungarikumok közé.  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában