PR cikk

2022.12.05. 00:00

A Bárczi Gusztáv EGYMI zölden közlekedik

Több mint 2 millió forint pályázati forrást használhatott fel a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI azért, hogy tanulói elsajátíthassák a fenntartható közlekedés szabályait. A pénzt tanulást segítő eszközökre, valamint a közlekedéshez kapcsolódó kirándulásokra használták fel.

Delmagyar.hu

A 8.osztályos Szabolcs, a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) tanulója egy, a közlekedési ismeretek elsajátítására alkalmas társasjáték figuráit rendezgetve a játéktáblán mesélt.

– Ez a társas azért jó, mert megtanít bennünket szépen, okosan közlekedni. Van olyan közlekedési tábla, amelyet ebből a játékból tanultam meg – sorolta a fiú. Mellette Bianka álldogált, aki az autós és a kirakós közlekedési társasjátékot szereti a leginkább.

KRESZ a sportpályán…

Mindketten rendszeresen részt vettek azokon a tanórán kívüli foglalkozásokon, amelyek közlekedési ismereteik elmélyítését szolgálják. Ezek keretében az iskolai sportpályán közlekedési helyzeteket gyakorolnak, megtanulják használni a kerékpár- és gyalogos utat, felismerni a különböző közlekedési táblákat és a jelzőlámpát.

Köszönhető mindez annak az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt, NTP-INNOV-21-0203 jelű, „Közlekedjünk ZÖLD-en” – A fenntartható közlekedés tehetséggondozó programja című pályázatnak, amelynek kiemelt célkitűzése a fenntartható közlekedés fogalmának és jelentőségének megismertetése, valamint a lehetséges közlekedési módok feltérképezése és kipróbálása.

Az általános iskolák számára meghirdetett Nemzeti Tehetség Program több kategóriát is kínált a pályázó iskolák számára, ezek közül a szegedi EGYMI közlekedési ismeretek pályázati programja az innovatív kategóriát célozta meg. Kerékpárokat, szemléltető- és a közlekedéshez kapcsolódó egyéb eszközöket, valamint társasjátékokat és könyveket is vásároltak.

…és a gyakorlatban

De a több mint 2 millió forint pályázati összegből jutott csoportos programokra is. Amit az iskola falain belül megtanultak, azt a gyakorlatban kamatoztatva a Zápor-tóra, illetve a Foka Ökokikötőbe is elbringázott húsz tanuló. Utóbbinál megnézték az elektromosautó-állomást, és a tanösvény növény- és állatvilágát is felfedezték. A szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI-be sajátos nevelési igényű tanulók járnak, velük cselekvésbe ágyazott tanulással nagyobb siker érhető el.

A kiválasztott tehetségígéretek a pályázat megvalósítási időszakában eljutottak a fenntartható közlekedési eszköznek számító trolival a Móra Ferenc Múzeumba, illetve húsz tanuló a budapesti Vasúttörténeti Múzeumba kirándult, természetesen vonattal.

Vonattal Budapestre

– A gyerek közül többen ekkor jártak életükben először Budapesten, hatalmas élmény volt ez számukra. A Vasúttörténeti Múzeumban pedig korábban egyikőjük sem járt még. Pályázatunk zárásaként december 16-án ellátogatunk a szegedi Agóra Vasúttörténeti kiállítására, további élményeket biztosítva tanulóink számára. – tájékoztatott Huczekné Lólé Vivien pedagógus, aki Puskás-Antal Gabriella pedagógussal együtt a projekt felelőseként vezényelte le a két tanéven átívelő munkafolyamatot.

Szintén a projekt részeként idén júniusban interaktív bemutatónapot rendeztek az iskolában, ahol a vásárolt közlekedési eszközöket használhatták a gyerekek. A nap folyamán a legnagyobb népszerűségnek az iskolába ellátogató rendőrök örvendtek, akik azt is megengedték, hogy a tanulók beleülhessenek a rendőrautókba. A pályázat 2021 nyarán kezdődött megvalósulási időszakába belefért egy közlekedési-fenntarthatósági hét is, amelyhez rajzpályázat kapcsolódott, középpontban a kerékpárral és a rollerrel.

 https://barcziszeged.edu.hu/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában