PR cikk

2022.12.16. 00:00

Kópé, Alba és Lego még a homlokodról is eszik!

A szegedi Bárczi EGYMI hagyományait ötvözte egymással az a komplex pályázat, amelynek keretében több mint 2 millió forintot fordíthattak sporttehetségek válogatására, fejlesztésére terápiás kutyás és lovas foglalkozások, valamint oktatási célú robotok segítségével.

delmagyar.hu

Ottjártunkkor nagy volt az izgalom a Bárczi EGYMI iskola elsőseinek körében. Berta-Nagy Julianna gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, mozgássérültkutya-kiképző éppen a 14 éves angol cocker spániel Kópé „párjaként” tartott foglalkozást: Kópé a padlón fekvő bátor gyerekekről eszegette le a jutalomfalatokat. A gyerkőcök feladata volt megmondani, mely testrészükön találta meg az eledelt. A  legbátrabbak esetében volt, hogy a homlokukon. 

Játszva fejleszt 

– A terápiás kutya számára a foglalkozás részben munka, részben játék. Ilyenkor olyan feladatokat kapnak a gyerekek, amelyekkel sokrétűen, a mozgás- és kommunikációs készségük, de a figyelmük, az emlékezetük, a szociális képességeik is fejlődnek, miközben mindenki jól érzi magát. A kutya motivátorként van jelen, hiszen izgalmas, érdekes, és ösztönzően hat a gyerekekre. Aki a pedagógussal nehezebben működik együtt, a kutyával könnyedén, lelkesen teszi – mesélte a szakember, a pályázat egyik koordinátora. 

Mindezek miatt a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott NTP-SPEC-21-0092 „Miből lesz a cserebogár?!” című pályázat leghangsúlyosabb részeként alkalmazták most is az intézményben immár 15 éves múltra visszatekintő terápiás kutyás foglalkozásokat. Szegeden itt vett részt először terápiás kutya a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésében. A Bárcziban ekkor Mázli kutya volt a „zászlóshajó” Köböl Erika gyógypedagógus irányításával, aki most Alba kutya gazdája és felvezetője. 

Három négylábúval dolgoznak 

Erika a pályázat másik koordinátoraként elmondta, jelenleg három terápiás kutyával dolgoznak. A levizsgázott négylábúak felvezetői mind az iskola pedagógusai, akik az Aura Segítő Kutya Alapítvány és az Aktív Mancsok Alapítvány párosaiként vesznek részt a fejlesztésben. Az óvodások és a kisiskolások heti rendszerességgel találkoznak a kutyákkal. 

Petrovics-Lauer Írisz gyógypedagógus, kutyás terapeuta a 3,5 éves border collie, Lego gazdája, egyben a pályázat harmadik koordinátora arról számolt be, hogy a mozgásfejlesztő feladatokban erős Legóval egy éve vesznek részt terápiás párosként az iskolai fejlesztésben. Óriási élmény a gyerekeknek, hogy Lego és a másik terápiás kutya, az olvasás- és finommotorika-fejlesztést segítő, 11 éves golden retriever, Alba egymással párban is tud dolgozni. 

Mivel az iskolában a szintén nagy hagyományokkal rendelkező terápiás lovaglást is beépítették a pályázatba, három osztály egy-egy napot a Pata Tanyán tölthetett, ahol Juhász Melitta gyógypedagógus és lovasterapeuta segítségével lovagolhattak a gyerekek. 

Sport és robotika a fejlesztés jegyében 

A pályázati összegből az első, a második és a harmadik osztályos sporttehetségek kiválogatására és fejlesztésére, az iskola sporteszköztárának bővítésre is jutott, így fejlesztő eszközöket vásároltak. Az iskola tanulói nagyon sok sportversenyen vesznek részt, országos atlétikai bajnokokkal, sőt a korábbi évfolyamokból paralimpikonokkal is büszkélkedhet az intézmény – tájékoztatott Köböl Erika. 

Az oktatási célú robotika alkalmazása eddig sem állt távol az EGYMI-től, ezért újabb elemként ennek is helyet szorítottak a pályázatban, s ezzel rendszeres robotikafoglakozást biztosítottak a tanulóknak. 

A szegedi Bárczi EGYMI egy kisebb pedagógusteammel Magyarkanizsára is ellátogatott, ahol a helyi Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben egy szakmai nap keretében kutyás és robotikafoglalkozást tartottak az ovisoknak, illetve szakmai továbbképzést az ottani pedagógusoknak. 

A 2021 szeptemberétől 2022 decemberéig tartó pályázati időszak zárórendezvényén a sporté és az egészségé volt a főszerep. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában