PR cikk

2023.05.30. 12:51

Gyálai Holt-Tisza kármentesítése

A 2023 áprilisig megvalósult műszaki beavatkozások bemutatása

PR cikk

Jelentős és átfogó környezetvédelmi beruházás zajlik Csongrád-Csanád vármegyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság koordinálásával. A Gyálai Holt-Tisza kármentesítése érdekében rendelkezésre álló pénzügyi keret 4,5 milliárd forint, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásából finanszírozott.

Előkészületek

A Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének előkészítése 2017. óta folyik. 2019-ben lezajlott a terület tényfeltárása: mintegy 600 ponton iszap és 50 ponton talajvíz, továbbá felszíni víz mintavételek történtek. A vizsgálatok elsősorban szénhidrogén szennyezést azonosítottak. A tényfeltárás során szennyezőanyagonként lehatárolták a holtág medrének szennyezett területeit, valamint meghatározták a lehetséges műszaki beavatkozási változatokat.

PILOT projekt

2020. május elején elindult a PILOT projekt végrehajtása: kilenc tisztítási alternatíva vizsgálata zajlott le mintegy 1000 m3 szennyezett iszap tekintetében. Az adalékolási konfigurációk kapcsán enzim, baktérium, műtrágya komponensekkel és egyéb szennyezésfeltáró kiegészítő adalékok használatával valósultak meg a technológiai próbák, folyamatos környezeti monitoring vizsgálatok elvégzése mellett. Ezt követően – a lebontási folyamatok rendszeres analitikai mérésével és azok értékelésével – meghatározták a szakértők azt a módszert, mellyel kezelhető a holtágból kitermelt szennyezett iszap.

Műszaki beavatkozási terv

A PILOT teszt 2021 júliusában befejeződött és eredményei alapján elkészült a Gyálai Holt-Tisza teljes, Fekete bögéjét érintő műszaki beavatkozási terv. Az érintett mederszakasz a 15+630-18+660 csatornakilométer szelvények között található. A beavatkozás során a szennyezett iszap egy részét a víztelenítést követően veszélyes hulladékként szállítják el a területről hulladékkezelőhöz. A víztelenítés során keletkező víz a tisztítást követően – mellyel biztosítható a jogszabályok által meghatározott kibocsátási határérték betartása – a mederbe kerül visszahelyezésre. A fennmaradó szennyezett iszap kezelése a holtág mederében, a jelenleg két mederágból álló középső harmadban valósul meg. A helyben kezelés során minden alkalmazott technológiai lépés a mederben történik, a szennyezőanyagok kárhelyről történő kiléptetése nélkül. Az ezen területen végrehajtott biodegradációs kezeléssel a szennyezőanyag koncentrációk a határérték alá csökkenthetők. A területen maradó iszapot a mederben helyezik el a hidraulikailag ellenőrzött, végleges mederformához alakítva, a belvízelvezetési és tárolási funkció figyelembevételével.

Előkészítő és jelenlegi munkálatok

A fővállalkozó a beavatkozás előkészítő munkálatait 2022. első félévében elvégezte, ide tartozik a növényzetirtás, területrendezés, depónia területek és szervizút kialakítása. A projekt megvalósulásának jelenlegi szakaszában megtörtént a bentonitos feltöltéssel és aljzatszigeteléssel ellátott kezelő és manipulációs terek kialakítása a biodegradációhoz. A vízteleníteni és elszállítani, valamint kezelni szükséges iszapok kitermelése és egyes kialakított kazettákba helyezése folyamatosan zajlik. A biodegradációs kezelés 2023. április közepén megkezdődött a baktériumkultúra és egyéb adalékanyagok iszapba történő bekeverésével. A beavatkozás során környezeti monitoring üzemel, melyről negyedévente a beruházó adatot szolgáltat a hatáskörrel rendelkező hatóságoknak.

Projektadatok

Projektcím: Gyálai Holt-Tisza kármentesítése

Azonosítószám: KEHOP 3.3.0-15-2019-00008

A szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

További információk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában