Hirdetés

2023.06.08. 00:00

Vérplazmát adni menő! Legyél te is donor!

Ötből négy embernek élete során legalább egyszer szüksége lehet vérplazma alapú terápiára, talán egyszer neked is ! Az életmentő, életet megváltoztató készítmények összetevője, a vérplazma a te ereidben is csörgedezik! Legyél donor a szegedi BioLife plazmaközpontban; mutatjuk, miért éri ez meg neked!

PR-cikkek

Szeged – 2023.05.18. Bemutatkozik a Biolife plazmaközpont a Dóm téren. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Bontos Mercédesz több mint egy éve ad plazmát a szegedi BioLife-nál. Azóta sokkal tudatosabban él.

Képen: Bontos Mercédesz, donor 
Fotó: Karnok Csaba

Amióta vérplazmaadó vagyok, jobban figyelek az étkezésemre. Korábban nem sokat tudtam a plazmaadásról, de az egyik ismerősömnek szüksége volt vérplazmára. Akkor határoztam el, hogy donorként én is segítek másokon, hiszen a plazma semmivel sem pótolható, viszont sokféle gyógyszer, gyógyászati készítmény készül belőle. Más kérdés, hogy a plazmaközpontban eltöltött időért járó juttatás is jól jön

 – mondja a 29 éves Merci, miközben a BioLife központ egyik ágyán kényelmesen elhelyezkedve pihen. Rendszeresen ad plazmát, ilyenkor van ideje nyugodtan relaxálni, szereti az itteni családias légkört.

Többszörösen is megéri

Az valóban a plazmaadás mellett szól, hogy az énidőnek is kiváló egy órában jut idő a kikapcsolódásra, olvasgatásra! De a legfontosabb, hogy sokrétűen felhasználható gyógyszerek készülnek a mesterségesen nem előállítható emberi vérplazmából. Tehát donorként másokon segíthet a 18 és 65 év közötti, 50-150 kg súlyú plazmaadó, aki minden alkalommal egy alapos, szűrővizsgálattal is felérő orvosi vizsgálaton vesz részt.

Nem elhanyagolható, hogy a plazmadó fáradtságát és idejét kompenzáljuk -, tudtuk meg Nagy-Benes Évától, a BioLife szegedi centrumának vezetőjétől. A kompenzációról – mely pénzből és egyéb juttatásokból áll – további részleteket a teddmegmost.hu oldalon találsz.

Képen: Nagy-Benes Éva, központvezető 
Fotó: Karnok Csaba

Te is lehetsz donor!

Az egészséges ember megfelelő folyadékbevitel mellett akár 3 naponta is adhat plazmát, hiszen azt gyorsan visszatermeli a szervezete. A plazmaadás folyamata – ahol az orvosi jelenlét mindig biztosított – nagyjából 1 órát vesz igénybe: a 15 perces adminisztrációt és orvosi vizsgálatot követően 45 perc alatt korszerű gép szűri ki a vérből a plazmát, mialatt a donor kényelmesen fekszik. A plazmaferezisnek nevezett eljárás során a vér alakos elemei visszajutnak a szervezetbe, tehát csak a plazma levétele történik. A folyamat végén fiziológiás sóoldatot kap a donor a folyadék pótlására. A plazmaadás egyik feltétele,hogy a plazmaadás előtt 2-3 liter folyadékot fogyasszon a donor, illetve kerülje a zsíros, színes ételeket (úgymint cékla, áfonya, piros gyümölcsök).

Miért éppen a szegedi BioLife?

A BioLife szegedi központja a Dóm téren található, ahol családias légkör, barátságos környezet, összeszokott szakmai csapat várja a donorok jelentkezését. A BioLife – amely Magyarországon 2019 óta van jelen - a 250 éves japán gyógyszergyártó anyavállalat, a Takeda részeként gyűjti be a vérplazmát, hogy gyógyszer készülhessen belőle. Az Európában 33, hazánkban 10 központtal rendelkező BioLife 8 magyar városban - Pécs, Budapest, Szeged, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Eger, Kecskemét - érhető el.

Egészítsd ki a havi bevételedet egy kis mellékessel! Jelentkezz a szegedi Biolife-nál, ahol az első alapos, ingyenes szűrővizsgálat után már mindig csak a következő időpontot kell leegyeztetned a recepción!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában