Hirdetés

2024.06.18. 09:32

Francia párlatok - Mi is az a cognac, armagnac, calvados?

Franciaország számtalan kulináris kinccsel ajándékozta meg a világot, gondoljunk csak a számtalan jobbnál-jobb borra, sajtra, különböző receptre, vagy a kollektív francia konyhaművészetre. Cikkünkben ennek a gyönyörű országnak a párlatai közül a három talán legfontosabbal ismerkedünk meg ami nem más, mint a cognac, az armagnac, illetve a calvados.

PR cikk

Forrás: goodspirit.hu

Mi is az a cognac, armagnac, calvados?

Aki a különböző prémium párlatok iránt kicsit is érdeklődik, az már biztosan találkozott a cognac (konyak) kifejezéssel. Az armagnacot már sokkal kevesebben ismerik, pedig a kettő szorosan összekapcsolódik mind eredetében, mind történelmileg.

Mindkét ital a brandyk családjába tartozik. A kategória neve a holland „brandewijn” szóból ered, ami égetett bort jelent. Ez egy találó név, mivel a brandyk legtöbbje érlelt borpárlat, de a brandyk rokonai még többek között a különböző gyümölcspárlatok, így akár a hazai pálinkát is nevezhetnénk brandynek.

A cognacot és az armagnacot minden túlzás nélkül lehet a francia párlatkategória királyának/királynőjének nevezni. Olyan világhírű márkák italai tartoznak ide, mint például a Délamain, Pierre Ferrand, Casteréde, vagy a Hennessy. Több évszázados tradíció és generációk munkája eredményezi azt a minőséget, amelyet ezen italok kóstolása közben tapasztalunk meg.

A harmadik fontos elem a sorban a híresen szigorú francia eredetvédelem (appellation d'origine contrôlée, vagy AOC), aminek feladata, hogy biztosítsa a hazai és külföldi fogyasztókat arról, hogy amit cognacnak, armagnacnak, vagy calvadosnak lehet hívni, az megfelel a megszokott minőségi normáknak. Ehhez megannyi elvárásnak kell az italoknak megfelelniük, amikkel oldalakat lehetne megtölteni, ha mind fel akarnánk sorolni, lássuk tehát ezek közül a legfontosabbakat, kezdve a cognackal, illetve armagnackal!

A legtriviálisabb elvárás a termék földrajzi eredete. Nem minden Franciaországban készített brandyt lehet ezekkel a nevekkel illetni. Mind a cognac, mind az armagnac saját termőterülettel, régióval rendelkezik az országon belül.

Itt kell történnie a gyártás teljes folyamatának, a szőlőtermesztéstől kezdve egészen az érlelés első két évének leteltéig. Ezeket a régiókat tovább bontották további kisebb termőterületekre, vagy cru-kre (ejtsd: krü). Mind a cognac, mind az armagnac csak meghatározott szőlőtípusokból készülhet - ez összesen tíz típust takar, amelyek közül a legfontosabb az Ugni Blanc, avagy Trebbiano Toscano.

Gyártás során a termelőknek több tucat kisebb-nagyobb korlátozásra kell figyelniük, ami terjedhet a cefrézés hőmérsékletétől a préselés gépiesítésének mértékén át a lepárlás időtartamáig. A végterméket kizárólag francia tölgyfából készült hordókban kell érlelni, minimum 2 évig. Ezek a hordók leggyakrabban a Limousin (ejtsd:limuzin), vagy a Tronçais (ejtsd: thonszé) erdőben növő fákból készülnek. A végtermék alkoholfokának minimum 40 V/V %-nak kell lennie, ezt pedig utólag hozzáadott alkohollal nem növelhetik (ezt a hétköznapi brandyk esetében nem tiltják).
Ezek tehát a legfontosabb szempontok, amelyek megkülönböztetik a cognacot és az armagnacot a többi brandytől. Ha a fenti kritériumoknak az ital megfelel, feltüntethetik ezt a palackon: ennek a formája a következő: „appellation - a termőterület neve - contrôlée”. Így a fogyasztó biztos lehet, hogy az elvárt minőséget kapja.

Calvados

A calvados esetében hasonló a helyzet. Ez az ital is a brandyk közé tartozik, viszont itt az alapanyag nem szőlő, hanem alma, illetve az esetek kisebb részében körte. Ezekből az alapanyagokból készült bort (cidert) először lepárolják, majd a cognachoz és armagnachoz hasonlóan hordóban érlelik: az így készült italt nevezzük calvadosnak. Itt is csak a meghatározott, Normandiában elhelyezkedő termőrégióban készült termékeket lehet jogosan calvadosnak nevezni (a nem itt készülő almabor-párlatokat legtöbbször cider brandynek nevezik), illetve ez a régió is fel van osztva kisebb egységekre.

A termelőknek itt is szigorú, termőterületenként változó szabályrendszert kell betartaniuk, majd a párlatot minimum 2 évig tölgyfahordóban érlelniük. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a termék, akkor ezt a palackon – a cognachoz hasonlóan – az “appellation (calvados) - termőterület - contrôlée” felirattal tüntetik fel. Így bizonyosodhatunk meg a termék minőségéről.

Brandy-k széles választéka közül választhatsz a GoodSpirit.hu-n!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában