Hirdetés

2024.07.03. 11:11

Lakáscéljai megvalósítása előtt áll, és családot tervez? Ismerje meg a CSOK Pluszt!

A CSOK Plusz, a CSOK támogatást leváltó támogatott hitelkonstrukció immáron fél éve igényelhető. Bevezetésekor nagy várakozások előzték meg, és a családot tervező házaspárok körében azóta is népszerű. Ismerje meg a feltételeit!

PR cikk

Forrás: iStock

A CSOK Plusz fontos lehetőség azon gyermeket tervező családok számára, akik lakáscéljaikat szeretnék megvalósítani. Az államilag támogatott program célja, hogy segítséget nyújtson a gyermeket vállaló pároknak, hogy a jelenlegi ingatlanárak mellett kedvező feltételekkel jussanak saját otthonhoz. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a CSOK Plusz program feltételeit, ebben Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakportál alapítója és pénzügyi szakértője volt segítségünkre.

Mi az a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz egy speciális, államilag támogatott lakáshitelprogram, melyet házaspárok vehetnek igénybe otthonteremtési céljaik megvalósítására. A program fő célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást és támogassa a családokat saját otthonuk megszerzésében vagy építésében. Az igénylés feltétele a gyermekvállalás, még akkor is, ha párnak van már gyermeke. A maximálisan igényelhető hitelösszeget a meglévő és vállalt gyermekek együttes száma határozza meg.

A CSOK Plusz hitelösszegei tehát a gyermekek számától függően változnak. Egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint, két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint, míg három vagy több gyermek esetén akár 50 millió forint is igényelhető. A program keretében felvett hitel kamatlába maximum 3 százalék, amely jelentősen kedvezőbb a piaci kamatoknál. A futamidő rugalmasan igazítható a család igényeihez, 10 és 25 év között választható.

Az igénylés feltételei

A CSOK Plusz igényléséhez több alapfeltételnek is meg kell felelni. Az igénylőknek legalább 3-6 hónap munkaviszonnyal és igazolható jövedelemmel kell rendelkezniük, amely eléri a havi nettó minimálbért. Fontos, hogy az igénylők nagykorúak legyenek, és ne szerepeljenek a KHR negatív adóslistáján. Meg kell felelniük tehát a bankok hitelképességre vonatkozó előírásainak.

Ezen kívül a CSOK Pluszra vonatkozó jogszabályi előírásokat is teljesíteniük kell, mint például a köztartozásmentesség és a büntetlen előélet. További feltétel, hogy legalább az egyik félnek rendelkeznie kell minimum 2 éves TB jogviszonnyal.

Az ingatlanfedezet is elengedhetetlen az igényléshez. A fedezet CSOK Plusz esetében a vásárolni, építeni vagy bővíteni kívánt ingatlan. Az igényelhető hitelösszeg legfeljebb az ingatlan piaci értékének 80 százaléka lehet, de első lakásszerzők esetén – a jogszabályi feltételek teljesítése esetén – ez az arány akár 90 százalék is lehet.

Forrás: iStock

Hitelkombinációk is lehetségesek

A CSOK Plusz hitelprogram kombinálható más államilag támogatott programokkal is. Például a falusi CSOK lehetőséget biztosít a preferált kistelepüléseken történő lakásvásárlásra vagy építésre, míg a Babaváró hitel önerőként is felhasználható. A CSOK Plusz mellé piaci lakáshitel is igényelhető.

A falusi CSOK kifejezetten a vidéki életet preferáló családok számára elérhető, ahol a kistelepüléseken kedvezőbb áron szerezhetnek ingatlant. A falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás, amely akár CSOK Plusszal együtt is igényelhető, ha az igénylő pár gyermeket tervez. Ezzel a kedvezményes hitel mellé akár 15 millió forint támogatás is kapható.

A Babaváró hitel nem csak önerőként használható, de akár szabad felhasználású hitelként is igénybe vehető, amely így nagyobb pénzügyi rugalmasságot biztosít a családnak.

Kalkulátor használata

A CSOK Plusz kalkulátor segítségével könnyedén kiszámíthatjuk a személyre szabott hitelajánlatokat. A kalkulátor használata során érdemes megadni a hitelösszeget, a futamidőt, a gyermekek számát és a tervezett születési dátumokat. Emellett be kell írni a háztartás havi nettó jövedelmét is. A kalkulátor így személyre szabott ajánlatokat mutat.

A kalkulátor használata nem csak időt takarít meg, hanem segít abban is, hogy pontosabb és átláthatóbb képet kapjunk a lehetőségeinkről. A kapott eredmények alapján könnyebb lehet döntést hozni, és megtalálni a legmegfelelőbb megoldást az otthonteremtési terveink megvalósítására.

Összefoglalva

A CSOK Plusz 2024 program egy átfogó, államilag támogatott lehetőség, amely segít a családoknak otthonteremtési céljaik megvalósításában. A kedvező kamatok és a magas hitelösszegek mellett a program lehetőséget biztosít arra is, hogy más támogatásokkal kombinálva még kedvezőbb feltételeket érjünk el.

A részletes feltételek és a kalkulátor használata segít abban, hogy személyre szabottan találjuk meg a legjobb megoldást. Az érdeklődőknek érdemes alaposan átnézniük a program részleteit, és szükség esetén szakértői segítséget kérniük a döntéshozatalhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában