Szegedi panelok villamos hálózatának felújításán dolgozik a Villszer

2020.05.04. 08:00

Az öreg panelházak tűzveszélyesek

Tűzeseti forrás lehet a nagyobb teljesítményű elektromos fogyasztók használata olyan régi aljzatokkal, elavult vezetékekkel, amelyek már régóta megértek a cserére. Szegeden rengeteg panelházat, régi, polgári társasházat érint az elektromos hálózat előbb-utóbb elkerülhetetlen, teljes körű felújítása. Jó hír, hogy valami már elkezdődött! A panelházak régi hálózatainak felújítását a Villszer Kft. megkezdte.

Szeged – 2019.12.02. Villszer Kft. telephelye a Kollégiumi úton. Képen: Peták Zoltán ügyvezető a régi villamoshálózatok felújításának fontosságáról beszélt. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

 

– Többéves előkészítő munka után, két éve végre elkezdődött a felújítás jó pár szegedi panelházban is. Szükségszerű a társasházak közös tereinek villamos hálózatát és fogyasztásmérő helyeit felújítani, hiszen a háztartásokban jelentős mértékben megugrott a fogyasztóberendezések – televíziók, informatikai eszközök, klímaberendezések, elektromos konyhai eszközök – használata.

– Az 1950–70-es években jóval kevesebb elektromos eszközre tervezték a lakások áramellátottságát, a korszerűsítés tehát elkerülhetetlen – magyarázza Peták Zoltán, a szegedi Villszer Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az elavult, egyáltalán nem karbantartott elektromos hálózat egyrészt nem bírja, másrészt az informatikai eszközök felharmonikusokkal terhelik a régi vezetékeket, így a tűz- és a balesetveszély rizikója jóval nagyobb ezekben a társasházakban. Bár bővítések, átalakítások több helyen történtek az utóbbi 20–30 évben, az addig tisztán alumíniumból készült hálózatban megjelentek a rézzel szerelt részek. Ezek találkozási pontjainál a vezetékkötéseket sok esetben nem megfelelően alakították ki, és ez szintén okozhat tüzet a lakásban.

– A Villszer egyik fő profilja az elavult hálózatok felújítása a csatlakozószekrénytől a mérőóráig: a társasházak új fogyasztásmérő szekrényeket kapnak, és teljesen új tápkábeleket helyezünk el. Ez gyakran áramszünettel, zajjal jár. Többszörös összehangolást igényel a lakókkal, akik megértéssel fogadják az ezzel járó kellemetlenségeket – számolt be tapasztalatairól Peták Zoltán.

Jelenleg Szeged egyik ikonikus épületének, a Temesvári körúti, 17 emeletes háznak régi hálózatát újítja fel a cég. Egy Székely sori és egy Kereszttöltés utcai paneltömbbel már végeztek, a Hüvelyk utcai, téglablokkos társasházzal, ahol a lakóközösség rendelte meg az átfogó felújítást, szintén.

Az 1984-ben alapított Villszer a társasházak felújítása mellett egészségügyi intézmények, például a szegedi onkoterápiás klinika (körintenzív) villamos hálózatának teljes kiépítését is elvégezte. Az egészségügyi épületek felújítása, javítása, iskolák, önkormányzati cégek karbantartása, korszerűsítése szintén feladatai között szerepel. A lakosság kiszolgálásától kezdve az ipari kivitelezésig vállalja a megrendeléseket nagy tapasztalattal rendelkező szakembergárdájával. A Sole-Mizo Zrt.-nél több évtizede készenléti hibaelhárítást végeznek. A cég az elektromos rendszerek teljes körű kivitelezése mellett vagyonvédelemmel, érintés- és villámvédelemmel, napelemes rendszerek kiépítésével is foglalkozik. Kineveli a szakmai utánpótlást, érintésvédelmi szakvizsgára készíti fel a fiatalokat.

A Villszer megalakulása (1984) óta folyamatosan arra törekszik, hogy egyre szélesebb körű és színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtson megrendelői részére. Üzletfilozófiája, hogy átgondolt műszaki megoldásokat kínál ügyfelei részére nemes anyagokból, precíz kivitelezésben, átfogó szolgáltatásrendszer keretében, megbízható minőségben, a folyamatos megújulás igényével.

Elérhetőségek:

Telefon: 
+36-62/550-388, +36-30/213-6357

Telephely: 6728 Szeged, Kollégiumi út 21.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában